Nieuwe energie!

Een nieuw jaar. Tijd voor een nieuwe toon. We moeten denk ik om te beginnen eens stoppen met praten over  ‘nieuwe’ media, en andere dingen ‘van tegenwoordig’ maar de tijd waarin we leven tegemoet treden met behulp van alle zaken die we tot onze beschikking hebben, hoe oud of nieuw ze ook zijn. Iedere bespiegeling van mensen onder de tachtig op de tijd waar we in leven in vergelijking tot pak ‘m beet twintig jaar geleden komt geborneerd op mij over en leidt alleen maar tot energieverspilling. En als er iets is wat ik me heb voorgenomen in 2012, is het wel dat ik geen energie meer wil verspillen. En dan bedoel ik uiteraard ook de stroom in huis maar dan wel in tweede instantie.

Een positief geluid. Met elkaar zeuren is wat mij betreft namelijk zóóó 2011! Het afgelopen jaar heb ik veel  energie geïnvesteerd in, wat later bleek doodlopende wegen. Daar heb ik op zich overigens helemaal geen spijt van, het heeft me veel geleerd. Ik sprak veel mensen die slachtoffer zijn van een niet te stoppen stroom negativisme en daar zelf in meegaan. Binnen de kortste tijd merkte ik dat dit een bijna deprimerende uitwerking op mij had.  Een positieve instelling helpt dus echt! Overigens ook heel leuk om positief te denken met behulp van de methode ‘Omdenken’ van Berthold Gunster.

Ook kwam ik bij bedrijven die ogenschijnlijk alleen nog maar bestaan omdat er geld in rondgaat en waar de medewerkers dus zijn vergeten waarom deze bedrijven ooit zijn opgestart. Waar ze gasten en klanten als een noodzakelijk kwaad zijn gaan zien en het management verantwoordelijk is voor het achterstallig onderhoud van de kernwaarden. Het zijn de tekenen van een tijd die eigenlijk al voorbij is waar ik steeds mee werd geconfronteerd.  Helaas is het zo dat niet iedereen dat zo ziet en ik me dikwijls geroepen voelde dat duidelijk te maken. Daar stop ik mee want dat leidt tot wederzijdse frustratie en dat lijkt me het toppunt van energieverspilling.

Uiteraard wil ik me heel graag inzetten mensen met behulp van training en advies te helpen veranderen en ze laten herinneren waar het (ook alweer) overging en belangrijker: waar het NU om gaat. Maar wel onder een paar voorwaarden. We moeten elkaar begrijpen  en vertrouwen hebben in de haalbaarheid van de doelen.  De energie die ik beschikbaar heb is namelijk niet oneindig. Bovendien merk ik dat bepaalde omgevingen op mij werken als een omgekeerde oplader; na een uurtje ben ik al helemaal leeg! Gelukkig zijn er ook situaties die wel als een oplader werken en waar de uitwisseling van energie tot onvergetelijke momenten leidt. Deze momenten vormen mijn drive!

De vrijheid om te kiezen of juist niet te kiezen voor bepaalde mensen of omgevingen is voor mij de belangrijkste reden geweest om te gaan ondernemen. In de afgelopen periode rond kerst heb ik me dat weer eens gerealiseerd en me voorgenomen om deze vrijheid dan ook optimaal toe te passen in mijn keuzes van, om te beginnen, het komende jaar. Een eigen koers. Zelf de richting bepalen en afkoersen op de doelen die je in het vooruitzicht hebt. Je eigen waarden vormen het kompas waar je op vaart. De reis is vaak mooier dan de bestemming en daarom is een omweg helemaal niet erg!

Ik wens je een geweldig 2012 toe!

Wouter Verkerk

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en De Schone Zaak.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.