Allergie of modeverschijnsel?

De toename van dieetwensen houdt de gemoederen bezig. Voorbeelden?

Gesprek met kok in een restaurant in Zuid-Holland: ‘Ik wil echt met iedereen rekening houden hoor, maar de laatste tijd lijkt het wel alsof ik werk in de keuken van een ziekenhuis; er zijn groepen bij waar meer dan de helft een dieetwens heeft.’

Gehoord in lunchroom aan tafel naast me: ‘O, heeft u ook Glutenvrij brood? Doet u mij dat ook maar, helemaal hip toch?!’

Gezien op menukaart op Terschelling: ‘Heeft u echt een allergie, of gewoon last van een modeverschijnsel?’

Doktersverklaring

Een Belgische menukaart (op een foto op Facebook) ‘Dieetwensen alleen met doktersverklaring!’

Ergernis van bediening in hotel op de Veluwe: ‘Van die bio terroristen die geen gewone melk meer willen maar soja of amandelmelk, ik word er gek van!’

Krijtbordje in een café: ‘Heeft u een allergie? Ga naar de dokter!’

Anoniem: ‘Vaak zie ik het al van een afstandje: van die Quinoa k*tten!’

Bijna een jaar zijn horecabedrijven nu verplicht iets over allergenen te vermelden op de menukaart. Sommige bedrijven doen dat met iconen van allergenen die bepaalde gerechten bevatten. Veel anderen met een standaardzin in de trant van: ‘Vraag de bediening naar de allergenen in onze gerechten’ of ‘Geef uw dieetwens door aan de bediening, dan past de keuken uw gerecht aan.’

Goed nieuws?

Als ik me niet vergis is in veel bedrijven het aantal dieetwensen het afgelopen jaar ontzettend toegenomen. Dat zou goed nieuws kunnen zijn: Veel mensen met een allergie of een dieet kwamen vroeger nooit naar restaurants, maar met de nieuwe wetgeving maken ze die stap wel. Het zou kunnen!

Trendy

Het kan ook minder goed nieuws zijn: Al die verwijzingen naar mogelijke uitzonderingen en diëten brengt mensen op trendy ideeën; ‘Doe mij dat ook maar zo’n lactosevrij menuutje! Lekker wat minder melk drinken, helemaal toppie! (maar op mijn irish coffee wil ik wel wat room hoor, je moet het niet overdrijven!)’ Die zijn dus eigenlijk Oost-Indisch Allergisch.

Vaag

De duidelijkheid van de iconen op de kaart leidt tot veel minder vragen dan het algemene (maar makkelijker in te voeren): ‘Vraag de bediening naar…’ Mijn vermoeden is dat die vaagheid tot veel meer vragen en uitzonderingen leidt. Het is dus een boemerang.

 

Tot 31 december 2015: Ieder derde boek gratis! (Alle combinaties mogelijk!)

Wouter Verkerk is met meer dan 200 presentaties per jaar een van de meest gevraagde horecatrainers van Nederland. Deze week verschijnt zijn derde boek: Gastvrijheidsgek! Het boek is net als zijn eerdere boeken Dit is mijn wijk niet! en Het jaar van de bediening! Op deze website te bestellen. Tot 31 december 2015 is ieder derde boek gratis! We sturen de boeken direct op, de factuur ontvang je per email.

 

GVHGCOVER JVDH20150125 Dimwn

 

 

 

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en De Schone Zaak.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.