Black Friday pakte uit als een dikke middelvinger naar de horeca. Massaal ging Nederland er op uit om op koopjes te jagen, Sinterklaasinkopen te doen en te ruiken aan bijna vergeten begrippen als vrijheid en samenzijn. Uitgelokt door de winkeliers die hen hadden opgeroepen om ‘Alleen dit weekend!!!’ te profiteren van ongelooflijk groot voordeel.

Hamburgers in de Efteling

In Breda had een horeca ondernemer het in zijn hoofd gehaald om voor de deur van zijn zaak (op eigen grond) hamburgers te verkopen aan het voorbijgaande winkelend publiek. Hij werd natuurlijk direct op de vingers getikt; de horeca is immers gesloten en het buiten verkopen mocht (in tegenstelling tot zeer recent) nu ook niet meer, alleen binnen afhalen is mogelijk als je daar tenminste heel erg goed let op de anderhalve meter… De Boa’s doen ook maar hun werk. Het maakt echter in het klein wel goed duidelijk wat er in het groot aan de hand is. De frustratie groeit en dat is terecht. Niet omdat men het anderen misgunt maar wel omdat het lijkt alsof alleen een horecaondernemer niets mag. Had hij maar een hamburgerstalletje in de Efteling moeten beginnen…

Terwijl van iedere Nederlander moet worden verwacht alles te doen (en vooral te laten) om de verspreiding van het virus te stoppen, wordt van horecaondernemers nog veel meer verwacht. Zij worden in sommige gevallen gedwongen om met hun handen op de rug lijdzaam toe te kijken hoe winkeliers een feest vieren alsof er niks aan de hand is en duizenden klanten tegelijk lokken. Het is om gek van te worden!

Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig

Er wordt veel gezegd over de mensen die massaal de winkelstraten bezochten. Dat zijn natuurlijk dezelfde mensen als de mensen die straks hopelijk weer onze gast zijn. Er wordt ook veel gezegd over het feit dat het niet door overheden verboden was om Black Friday in de winkelstraat te ‘vieren’. Dat is dezelfde overheid waar straks van gehoopt mag worden niet al te streng te zijn als de horeca weer open mag. Er wordt maar weinig gesproken over winkelketens die massaal de mensen naar hun winkels hebben gelokt terwijl ze zich ook uitsluitend op online-activiteiten hadden kunnen richten.

Door wat we afgelopen weekend hebben gezien, is heropening van de horeca weer wat verder uit beeld gekomen. Collega-ondernemers uit de winkelstraat die in het afgelopen jaar geen dag gedwongen gesloten zijn geweest, staken een dikke middelvinger op naar het gemeenschappelijk belang en vooral naar de Horeca. Zij lokten duizenden mensen tegelijk naar een toch al drukke plek. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

Op Horecabo.nl kan je alleen vandaag nog gebruik maken van 5 geweldige deals! Boekenpakketten, methodiek, en verrassingsdozen.

Volg mijn HorecaUpdates op Instagram!

Naschrift: In het gedeelte over de ondernemer in Breda is de tekst om 18.44 uur aangepast. In de eerdere versie stond niet dat het om eigen grond ging en dat vergunning (dus) niet nodig was.