Heerlijk dat we ons allemaal zo boos kunnen maken op de regering die nu ineens weer géén ruimte ziet voor versoepelingen. Het is de manier van communiceren die soms gekmakend is maar we moeten natuurlijk niet doen dat het maar een haar scheelde dat de horeca weer volledig open zou zijn gaan. Eigenlijk is het dit keer misschien zelfs wel goed nieuws dat het nog een paar weken langer duurt… Misschien moeten we wel écht blij zijn met deze dode terrasmus.

verwarmde tenten met honderden stoelen

Alleen terrassen zouden eventueel, in beperkte mate, met nog niet nader bekend gemaakte beperkingen, deels open mogen. Daarbij werd aangetekend: ‘verwacht niet te veel’. Optimisten droomden direct van verwarmde tenten met honderden stoelen maar (meer realistische) pessimisten repten over vier plastic stoeltjes voor een koffietentje, alleen overdag, zonder alcohol. Aan alles was namelijk te merken dat het voorlopig alleen zou gaan om een soft-soft opening ter bescheiden uitbreiding van het afhaalluik.

Ondertussen zijn de burgemeesters woedend want die hadden, met Koningsdag en meivakantie voor de deur, gerekend op duizenden extra boa-obers. Hoe realistisch dát was, blijft waarschijnlijk de vraag want het zal er niet van komen. Het lijkt echter een illusie dat de Nederlandse Horeca in staat mocht worden geacht tien miljoen uitgelaten gasten die zeven maanden binnen hebben gezeten netjes in de rij te laten wachten op triage, maximaal twee gasten aan tafel, op anderhalve meter…. etc. Het zou zijn uitgelopen op een bestorming.

Met koningsdag is Nederland een XXL Picknickplein

Het alternatief ziet er voor gemeenten echter nog veel minder aantrekkelijk uit. Steden zullen veranderen in (oranje) xxxl picknick plaatsen. De horeca zal creatiever dan ooit zijn in het aanbieden van f&b pakketten waarmee mensen zichzelf moeten redden. Burgemeesters moedigen inwoners onbedoeld aan massaal naar buiten te komen want ze zeggen: ‘het is niet te handhaven’. Een vrijstaat in wording.

De overheid lijkt zichzelf in de voet te hebben geschoten door steeds maar enkele meters vooruit te kijken. Het woord ‘perspectief’ kan niemand meer horen maar met de inhoudelijke betekenis van dat woord heeft niemand in het afgelopen jaar kennis kunnen maken. Er is geen plan, geen route. Iedere ‘persconferentie’ is het gissen wat ‘de hoge heren’ nu weer hebben bedacht. Dan is het ‘ineens’ kerst, ‘ineens’ Pasen, ‘ineens’ Koningsdag en vakantie. Doordat in de aanloop naar al die events de lekkere worst is voorgehouden zou het met de finish in zicht en de lentekriebels in de buik deze keer weleens één keer teveel geweest kunnen zijn.

De wereld op z’n kop

Het maatschappelijke ongeduld dat is ontstaan is niet het probleem van ‘de horeca’. Alles wat, meestal zeer begrijpelijk, nu al een jaar niet mag ineens overboord gooien omdat anders burgemeesters, politie en boa’s niet meer kunnen handhaven, en dan vervolgens wel de horeca die het probleem mag oplossen beboeten als zíj de regels overtreden, zou pas echt de wereld op z’n kop zijn.

Dus! Lekker door met de voorbereiding (bestel de box!!) voor de volledige heropening half mei, wellicht een paar weken daarvoor al een paar stoelen naar buiten. Leren van wat er vanaf vandaag in het Verenigd Koninkrijk gebeurt met de buitenkroegen, je eigen plan blijven trekken en je vooral niet gek laten maken door worsten die voor je neus worden gehangen maar vlak voordat je wilt bijten worden weggetrokken. Ontspan dus lekker en geniet van de boeken van Sico en Petra. Nu online!

Volg me en schrijf je in op de nieuwsbrief

Volg me op Instagram: www.instagram.com/wouterverkerk

Koop boeken en materialen op horecabo: www.horecabo.nl

Schrijf je in voor mijn Email-Updates: Inschrijven updates