Hoor je het ze zeggen? Mensen die net terug zijn van vakantie in het buitenland? ‘Daar snappen ze nog wat gastvrijheid is…’

Ontspannen

Een ontspannen vakantie met het hele gezin. Lekker uitrusten op het strand en op terrasjes in die mooie oude Franse dorpjes. Eigenlijk niet zo gek dat je dan bij terugkomst de loftrompet afsteekt over de vriendelijke mensen in de Horeca daar, die heerlijke wijn voor weinig en de fantastische kwaliteit van eten. De sfeer is goed, het weer is goed, wat wil je nog meer!

Plat du jour

‘In Frankrijk eten we graag een Plat du Jour. Typische Frans rundvlees met een randje vet, een simpele groene salade en van die lekkere Franse frietjes, die een beetje slap zijn. En dan drinken we er, net als de locals, van die lekkere koele rode wijn bij!’ Hetzelfde menu zou in een Nederlands eetcafé direct worden teruggestuurd door deze mensen. ‘Het vlees is taai en er zitten allemaal vet aan, de salade is veel te zuur en de frieten zijn slap en zwemmen in het vet. O ja, en die wijn is veel te koud!’

‘In Italië zijn ze zo lekker relaxed, je hebt eerst lekker de tijd om te gaan zitten en rustig te kijken wat je wilt drinken, zonder dat er gelijk een ober bij je staat.’ Ook zo’n typisch verslag van de ontspannen vakantieganger, want als een Nederlandse ober dat doet dan zit je ‘daar uren te wachten voor je wat kan bestellen, terwijl ze niks te doen hebben!’

Vakantiesfeer

Een goede ontspannen sfeer maakt het veel gemakkelijker gasten een fijne beleving en goede gastvrijheid te laten ervaren. Gasten die kunnen ontspannen, laten veel meer aan je over en gaan akkoord met je suggesties. Minder doe-het-zelf gasten, minder gezwaai. Een ontspannen vakantiesfeer, daar maken onze Franse en Italiaanse collega’s volop gebruik van. En dat doen slimme horecamensen voor die miljoenen vakantievierders in Nederland ook!

Gedeeltes uit deze blog verschenen eerder in een andere vorm in juli 2013. Fijne zomer, tot in augustus!

De blogs van Wouter zijn gebundeld in twee boeken: Dit is mijn wijk niet…! en in samenwerking met Horeca Be Like ‘Het jaar van de bediening!’ De boeken zijn voor horecamensen te bestellen OP DEZE WEBSITE. Maar zijn ook te koop bij bol.com, SVH.nl en alle andere (online) boekhandels.

20150125 Dimwn

COVER JVDH