De bezem door de bediening!

Ongeveer bij het zevende restaurant dat wij in anderhalve dag bezochten viel het kwartje. De bediening was snel, aardig, prettig en prima. Maar van etiquette hadden ze op veel plekken eigenlijk nog nooit gehoord. In de overigens zeer goede restaurants die ik met twee liefhebbers in de Verenigde Staten bezocht vorige week, werd zelden een bord van rechts ingezet, drankjes werden gebracht door een runner die echt niet wist wat voor wie was en toen we vroegen of er een paar bordjes extra konden komen omdat we de gerechten deelden, werd er met een grote glimlach een stapeltje borden neergezet. Die konden we zelf afstapelen. En daarna bewaren voor de volgende ronde.

Jassen zelf ophangen

De Hostessen zorgden voor ontvangst en verwezen ons naar een garderobe waar we zelf de jassen konden ophangen, we mochten ze ook over de stoel hangen. En tafels waren lang niet overal op de afgesproken tijd klaar, maar ze hadden toch niet voor niets een bar? Daar konden we vast wat drinken en een snack bestellen. De mensen aan tafel zorgden voor sfeer, voor persoonlijk contact en voor snelheid en dat gaf een prettige energie. Tafelgenoot S. zei: ‘Wat een verademing, niet steeds mensen aan tafel die er onnodig lang over doen, niet steeds dat gesprek pauzeren totdat iemand klaar is. Heerlijk!’

Niet iedereen is je oude oma

Eerst was ik het met hem oneens, pruttelde ik wat over het vak en dat er niet voor niets regels zijn. Maar toen hij er tegenin bracht dat hij weinig mensen onder de 50 kende die die regeltjes belangrijker vonden dan snelheid, comfort en service, toen had hij me te pakken. Dat was mijn eyeopener van afgelopen week. We moeten (jonge) nieuwe mensen niet als eerste de bedieningsregels uitleggen, die zijn het minst belangrijk. We moeten ze leren wat gasten prettig vinden, wat service is en dat de manier waarop je jouw oude oma zou bedienen niet voor niets de manier is waarop jij je oude oma bedient.

Onze tafel met bij elkaar zeker vijftien bordjes en schalen, 8 stokjes, zes lepels en drie keer mes en vork, werd binnen 15 seconden door twee snelle mannen leeg getrokken. Niet op de manier die ik op school had geleerd, integendeel. Er werd op tafel gestapeld, het bestek werd bijna bij elkaar geveegd en er kwam zelfs nog een doekje langs. Zorgzaam, snel en efficiënt. Waarom? Omdat het voor alles en iedereen fijner was om het snel te doen dan tergend langzaam volgens ‘de regels’. In een ander restaurant werden de borden vanaf een trolley ingezet, daar stonden trouwens ook de borden op van onze buren, dat scheelde weer een ritje!

Maak het makkelijker, ook jezelf

Veel problemen ontstaan in de Nederlandse horeca omdat medewerkers moeite hebben ‘het vak’ te leren. Ze kunnen niet met één hand een plateau, of drie volle borden dragen. Ze kunnen niet volgens de etiquette debarrasseren, ze zijn niet snel in de garderobe en ze onthouden de drankjes niet. Ze acteren ober-kelners van weleer op een hele slechte manier. De oplossing is niet ze daar langer op te laten oefenen, de oplossing is het los te laten. Om gewoon te accepteren dat de wereld is veranderd en bediening vooral gasten moet faciliteren, helpen en zaken makkelijker moet maken. Te beginnen bij henzelf.

Start seizoen 2023 goed en bestel het pakket 2023 met de Jaarkalender én mijn vier laatste boeken, samen voor €42,50 inclusief verzendkosten!

Volg me op instagram voor horeca-updates, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.

Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".

Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven zoals Verkerk Bartstra Gastvrijheid Consultants en Plan Boutique, het horeca hoofdkantoor van Nederland! en van Nobel Drinks, Bidfood, Eyes for Details, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en The Dutch Cocktail Club.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.