De Foodograaf

Sorry voor het flauwe woordgrapje boven dit stukje. Je snapt wel wat ik bedoel toch, met foodograaf? Mensen die niet zulke hele smakelijke foto’s maken van een gerecht, dat zijn foodografen. Mensen zetten die op facebook, of nog erger: Ze drukken ze af op hun menukaart of blazen ‘m op tot stoepbord. Eigenlijk zijn ze ook nog best blij zijn met het resultaat. Niets zo moeilijk als een gerecht aantrekkelijk fotograferen, daar weet een food-fotograaf alles van, maar een foodograaf heeft dat helemaal niet in de gaten.

Filtertjes en apps

Allerlei handige filtertjes en apps, maken van iedere simpele (horeca) ondernemer een parttime grafisch vormgever. Met alle gevolgen van dien. Hele fijne winkels en restaurants publiceren plaatjes van gerechten die nog het meest lijken op de door zon verkleurde foto’s op de gevel van een toeristisch restaurant aan de Turkse kust.  Laatst op Facebook een foto van een hele goede ondernemer die ik al jaren ken. Ik keek goed naar zijn foto en ik dacht ‘Hé, is hij een shoarmazaak begonnen?’

Geknutsel

Het probleem is dat de kwaliteit van al dat geknutsel inderdaad heel veel beter is dan pogingen van een paar jaar geleden. Wanneer je dus alleen maar aan het werk bent, en niet goed in de gaten hebt hoe snel ontwikkelingen gaan, dan kan je misschien best leven met het resultaat. Trots zelfs! Maar het verschil tussen jouw geknutsel en het werk van een professional is nog net zo groot, en jouw publiek is gewend te kijken naar uitingen en foto’s van professionals.  Laat het dus alsjeblieft aan hen over want… Het ziet er echt niet uit!

De afgelopen jaren ben ik zelf ook een paar keer flink de mist in gegaan. Ik heb meerdere keren zelfgemaakte foto’s en lollig bedoelde tekstjes in kadertjes gebruikt in presentaties en op internet. Ik beloof dat ook ik dat niet meer zal doen. In het vervolg vraag ik hulp van iemand die het echt kan, en niet half. Alles wat heel gemakkelijk lijkt, is dat namelijk maar zelden.  Alles wat makkelijk bereikbaar is, is voor iedereen makkelijk bereikbaar en daarom heb je geen voorsprong maar ga je eigenlijk alleen maar af.

Jatten

Een foto van eten lukt bijna nooit, en gek genoeg ziet de foodograaf het zelf pas als hij geen honger meer heeft.  Andere bedrijven nemen niet eens de moeite om zelf een foto te maken. Ze gebruiken een bestaande foto, die LIJKT op de eigen special. Maar op de foto zien we puree, en in de beschrijving friet. Of op de foto zien we een BBQ met kip, en de special is een spies met rundvlees. Dat slaat dus ook nergens op.

Doe dingen goed, of doe ze niet. Vraag je af hoe je knutsel, jat,  knip en plakwerk overkomt op je gast? Vraag je af of het nou juist wel of geen vertrouwen kweekt. Verzamel een paar hele goede en vaak zeer betaalbare professionals om je heen die dit soort dingen voor je regelen. Of gebruik een krijtbord!

 

De Blogs van Wouter zijn gebundeld in het boekje ‘Dit is mijn wijk niet..!’ en is verkrijgbaar bij alle (online) boekwinkels waaronder BOL.COM

vierde druk

Bestel je voor je hele team, of wil je Wouter boeken voor een energieke workshop? Kijk dan op deze website!

 

logo

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en De Schone Zaak.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.