De fooi van zijn leven

Het was een rustige avond in maart 2012 toen in een Zeeuws restaurant de telefoon ging. Een reservering voor een tafeltje voor 2. ‘Ja natuurlijk meneer, wanneer wilt u komen? Op 8 september om half zeven?!! Dat is over zes maanden! Nou, dat gaat nog wel lukken hoor! Een tafeltje bij het raam? Daar gaan we voor zorgen. Mag ik uw naam en telefoonnummer noteren? Dank u wel en tot dan!’

Tafeltje bij het raam

Toen zes maanden later de week van 8 september aanbrak en de beschreven pagina in de agenda zichtbaar werd, vroeg men zich af hoe die reservering in het boek terecht was gekomen. ‘Heb jij die aangenomen Wilbert?’ Eerst zei hij nee, maar ineens herinnerde de eigenaar zich dat telefoontje van een half jaar geleden en werd op 8 september het mooiste tafeltje bij het middelste raam voor twee personen gedekt.

Heeft u iets te vieren?

Om klokslag half zeven ging de deur open en kwamen meneer en mevrouw de Vries op hun paasbest binnen. ‘Wij hebben gereserveerd!’ Wilbert was nieuwsgierig geweest naar zijn gasten van die avond en had er voor gezorgd dat hij zelf aanwezig was. ‘Van harte welkom! Mag ik u voorgaan naar uw tafel? Gaat u lekker zitten. en eh, zou ik zo vrij mogen zijn te vragen of u iets te vieren heeft vanavond? U was er zo mooi op tijd bij.’

Champagne

Meneer de Vries vertelde vervolgens dat zij die dag precies veertig jaar getrouwd waren en dat ze dat eigenlijk niet hadden willen vieren; ze hadden betere bestemmingen voor hun geld. Maar op die avond in maart hadden ze toch anders besloten en direct gereserveerd in het restaurant waar zij toen ook hun huwelijksdiner hadden gehad. Door iedere maand iets apart te houden kon het eigenlijk best, en zo zaten ze nu hier. Wilbert bood ze direct een glas champagne van het huis aan, en heette hen nogmaals welkom.

Uitstekende keus

De kaart hoefden ze eigenlijk niet te zien. Ze wilden graag net als veertig jaar geleden de gebakken zeetong. ‘Uitstekende keus!’ Wilbert durfde ze niet teleur te stellen maar wist wel dat er iets geregeld moest worden. Hij had de zaak vijftien jaar geleden overgenomen en was een andere koers gaan varen. Het was geen visrestaurant meer. En zo kon het gebeuren dat er die avond een kok op de fiets snel naar een collega-bedrijf fietste, daar twee zeetongen leende die even later bij Wilbert in de pan lagen. Mevrouw en meneer de Vries hadden niks in de gaten. Ze bestelden er een lekker flesje wijn bij, en als dessert kregen ze net als veertig jaar geleden een Dame Blanche. Ook die stond eigenlijk niet meer op de kaart.

De rekening

Na de koffie bracht Wilbert de rekening. Hij kwam uit op 98 euro. Meneer de Vries gaf twee briefjes van vijftig en drukte ze Wilbert in zijn handen. ‘Heel veel dank meneer, het was net zo lekker als veertig jaar geleden. Bedankt voor de goede zorgen, en het is goed zo. Drink van het wisselgeld maar een lekker biertje vanavond.’ Meneer de Vries gaf zijn vrouw een kus en daarna een arm. Samen liepen ze de donkere avond in. En Wilbert? Zijn avond kon ook niet meer stuk. Hij kreeg die avond de fooi van zijn leven!

 

De blogs van Wouter zijn gebundeld in twee boeken: Dit is mijn wijk niet…! en in samenwerking met Horeca Be Like ‘Het jaar van de bediening!’ De boeken zijn voor horecamensen te bestellen OP DEZE WEBSITE. Maar zijn ook te koop bij bol.com, SVH.nl en alle andere (online) boekhandels.

Wouter Verkerk verzorgt jaarlijks ruim 200 presentaties en workshops bij horecabedrijven door heel Nederland. Wouter uitnodigen in jouw bedrijf? Neem contact op en we sturen je een factsheet.

COVER JVDH

20150125 Dimwn

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.

Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".

Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven zoals Verkerk Bartstra Gastvrijheid Consultants en Plan Boutique, het horeca hoofdkantoor van Nederland! en van Nobel Drinks, Bidfood, Eyes for Details, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en The Dutch Cocktail Club.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.