Je zag het al met het schaatsen en toen afgelopen week de zon ging schijnen was er al helemaal geen houden meer aan. Mensen gingen massaal naar buiten en niet zoals bij de eerste lockdown. Toen schuifelde men heel voorzichtig, keek men schichtig om zich heen bij het passeren van een ander en geneerde men zich als bleek dat er ook veel anderen naar bijvoorbeeld het strand waren gekomen. Die gêne is weg. De geest is uit de fles. Het nu snel openen van de terrassen is niet langer een gevaar, het is juist een oplossing geworden.

Rijen bij slijterijen

Ik fietste zaterdag naar het centrum van Amsterdam om de nieuwe Hollandse Rijsttafelbox van Ron Blaauw op te halen en checkte spontaan even de datum. Het was toch echt pas 20 februari maar de stad zag er uit alsof het koningsdag was. Overal groepen mensen, allemaal met een drankje in de hand, bij slijterijen en afhaalpunten lange rijen en de handhaving leek massaal te genieten van een vrije dag.

Nu zijn er in een stad gelukkig heel veel pleinen, parken en voor de deur van veel gesloten horecabedrijven fantastische terrassen om neer te strijken met je Gall en Gall tas vol lekkers dus veranderde de stad binnen de kortste keren in een festival. Toen moest de zondag nog komen, massale feesten. Alle terrassen vol maar dan zonder kundige medewerkers, meubilair op afstand, triage of controle.

De zon heropent de horeca

Nederland wacht niet tot de terrassen worden heropent door de overheid, ze heropenen ze zelf. Of misschien beter gezegd: De zon heropent de terrassen. De komende twee weken wordt het prachtig weer en die Hollande lente zou zomaar eens een (gedwongen) keerpunt in de corona-aanpak kunnen betekenen. Een paar honderd mensen op het museumplein drijf je misschien nog uit elkaar maar een paar miljoen mensen met een flesje bier in de hand op straat, die slinger je niet zo makkelijk op de bon. Die kan je veel beter veilig de horeca laten bezoeken.

Terwijl Nederland zich massaal ontworstelde aan de soms begrijpelijke maar meestal onbegrepen maatregelen dook er een foto van Hugo de J. op. Lachend in een (gesloten) winkel zonder (verplicht) mondmasker. De rockstar! Zaterdagochtend verscheen er in de Volkskrant een personality-interview met hem waarin hij het vooral had over hoe mooi en zwaar hij het vond dit werk te ‘mogen’ doen, hoe goed hij was en hoe hij het ook niet leuk vond hoe hij Nederland met veel succes onder de duim hield. Precies toen hij de zoveelste loftrompet over zichzelf afstak, ontkiemde de vrijheid in Nederland.

Ga er maar aan staan, een crisis bestrijden. Minister zijn als er iets gebeurt wat niemand ooit heeft meegemaakt. Logisch dat er dan van alles misgaat. Maar het is niet vanzelfsprekend dat je niet van ingeslagen paden afwijkt. Iedereen ziet dat dít niet kan. De terrassen moeten zo snel mogelijk open. Dat zijn ze namelijk al.

Train je team!

Op Horecabo.nl heb ik een aanbieding klaargezet die je kan helpen bij de voorbereiding van jouw seizoen. Het is een doos met 25 boeken, een handleiding mét oefeningen voor een eigen training voor medewerkers en voorbeelden van verschillende methodieken. Deze doos bied ik gezien de omstandigheden tegen kostprijs aan voor €75,00 inclusief BTW en verzendkosten.

De essentiële links

Volg me op Instagram: www.instagram.com/wouterverkerk

koop boeken en materialen op horecabo: www.horecabo.nl

Schrijf je in voor mijn Email-Updates: Inschrijven updates Wouter