Koningin Maxima joeg veel mensen tegen zich in het harnas toen ze in 2007 zei dat ‘de Nederlander’ niet bestaat. Ze bedoelde dat de identiteit zo veelzijdig is dat deze niet in één cliché te vatten is maar dat werd niet door iedereen even goed begrepen.

De horeca bestaat niet

Met de Horeca is ook zoiets aan de hand. ‘De Horeca’ bestaat eigenlijk niet (te veelzijdig) en toch wordt er mee omgegaan alsof ze allemaal hetzelfde zijn en centraal kunnen worden aangesproken. Hoewel hotels een uitzondering vormen en open mogen zijn, zijn zij met het verbod op het schenken van alcohol na 20.00 uur en het ontvangen van gasten van buiten, vleugellam.

Het werkt voor veel bedrijven in het nadeel dat er beleid wordt gemaakt voor ‘De Horeca’ en niet voor ‘hotels’ ‘fine dining restaurants’ of ‘(eet)café’s’. Vriend en vijand zijn het er namelijk over eens dat er best beperkt ruimte zou moeten zijn voor openstelling van sommige zaken in bepaalde segmenten. Zeker voor iedereen die goed om zich heen kijkt en ziet wat er allemaal wél mogelijk is. (wel dit, niet dat… )

#BlackMonday en advertentie

Het is voor de brancheorganisatie een steeds lastigere puzzel die gelegd moet worden. Kom je op voor de één, laat je de ander in zijn ogen vallen. Bepleit je de snelle heropening voor grote zaken, vervreemd je de kleintjes weer van je. KHN beweegt mee met het sentiment, adverteert, initieert een ludiek statement als #blackmonday maar distantieert zich van de actie van inmiddels 65 afdelingen en op 17 januari ‘gewoon’ open wil.

Nationaal Horeca Verbod

De Horeca Alliantie organiseert een manifestatie op het Malieveld en steeds meer bekende ondernemers gaan luidruchtig de barricades op met een eigen verhaal. De toon wordt scherper, ondanks (of misschien wel dankzij) de nieuw toegezegde steunpakketten. Een bekende ondernemer riep op om de kritische journalist Frits Wester als straf voor het feit dat hij een andere mening heeft, een ‘Nationaal Horeca-verbod’ op te leggen. In zijn ogen bestaat ‘de horeca’ dus wel degelijk.

Hoewel het met het aangekondigde vaccin lijkt alsof het einde van de ellende nu echt in zicht is, zou de komende winter weleens de strengste kunnen zijn die velen ooit hebben meegemaakt. Was het maar vast begin april…

Volg mijn updates op Instagram!

Bestel voor iedereen in je team horeca kerstpakketten vanaf €7,95. Check de pakketten-pagina op Horecabo!

Naschrift 7 december 16.00 uur: Deze tekst is aangepast. Ten onrechte werd in de eerde versie gesuggereerd dat de Horeca Alliantie achter de heropening op 17 januari zit, zij organiseren echter de manifestatie in Den Haag. Ook zijn de 65 afdelingen van KHN niet allemaal uit Brabant maar uit het hele land.

Deel →
Twitter @wouterverkerk
  • Goed een jaar geleden zaten @wouterverkerk en ik ‘Horeca na corona’ te schrijven. Voor Horeca Info blikken we terug…

U zoekt oplossingen voor uw gastvrijheid vraagstukken?

Neem contact op met Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra

Top