De Horeca gaat snel open maar is voorgoed haar onschuld kwijt

‘In februari lunchen we in de horeca, in maart mag er ook wel weer diner.’ Dat was mijn gecalculeerde voorspelling van een paar weken geleden. Maar de wereld ziet er inmiddels heel anders uit; waarschijnlijk wordt dat openen in etappes niet meer geaccepteerd. Al die kleine stapjes, ondernemen met de dubbele rem erop, Roomser dan de Paus zijn terwijl ieder land om ons heen iedere dag alles mag? Het gaat er steeds meer op lijken dat de maatregelen van de afgelopen zes weken eigenlijk helemaal niet nodig zijn geweest. Voor niets alles in de vernieling omdat het RIVM zich als enige in Europa factor 7 heeft vergist. Met zulke vrienden heb je als land geen vijanden meer nodig. En de belofte al die maatregelen direct weer terug te draaien als zou blijken dat het niet nodig was? Die werd niet nagekomen. En dat, dat was net één gebroken belofte te veel. Toen knakte er iets.

Tussen de wal en het schip Overheid

De horeca is net als de rest van Nederland helemaal klaar met het betuttel, de onzekerheid, de ‘kleine stapjes’ en de voortdurende impliciete beschuldiging dat de horeca de bron van al het kwaad zou zijn. Dat gaat op een bepaald moment onder je huid zitten; het wordt persoonlijk. Het doet iets met je als mens. Het vertrouwen in de regie van de pandemie is inmiddels weg, de twijfel heeft toegeslagen en begrip is omgeslagen in boosheid en een groot onrechtvaardigheidsgevoel. Horecaondernemers gaan steeds meer lijken op andere wanhopige en doorgedraaide mensen die tussen de wal en het schip Overheid zijn vermorzeld in de afgelopen jaren. Er is blijvende schade toegebracht. Er is iets geknakt.

Er is dus geen ruimte meer voor ‘samen’. Zo snel mogelijk helemaal open, en liever gisteren dan vandaag. Zo snel mogelijk zonder beperkingen waar we ons als kleine kinderen aan moeten houden, maar gewoon zelf, los, als vrije, weldenkende ondernemers. Vooral omdat alles erop wijst dat het gewoon kan en men dit in het buitenland ook laat zien. Omikron bleek een groot cadeau maar zelfs cadeaus worden gewantrouwd in een tijd waarin kennelijk niets meer is wat het lijkt.

Zelfs brave Hendrik is het zat

De burgemeesters zijn het zat, de politiek is al meer dan een jaar druk met hele andere dingen en van logisch beleid lijkt geen sprake meer te zijn. Het debat gisteren was de zoveelste aanfluiting. Er is geen handhaving meer, de ene ludieke actie volgt de andere op en uit Den Haag blijft het op een een periodieke ‘persconferentie’ na, muisstil. Iedere burger die zich de afgelopen twee jaar netjes aan alle regels heeft gehouden, kan anderen niet langer kwalijk nemen dat hij inmiddels wordt uitgelachen op straat. Met zijn mondkapje, met zijn brave Hendrikgedrag, zijn zelfisolatie, zijn boosters en prikken voor het hele gezin, zijn afstand houden, zijn thuiswerken en zijn begrip en zijn stilstaande leven. De deuren gaan weer open, het leven begint weer en is het niet voor de schermen, dan wel erachter.

Er komt voorlopig een einde aan een tijd die wij nooit meer zullen vergeten. Als het een beetje meezit zijn de nieuwe varianten van het virus vergelijkbaar met deze, en wordt ons leven langzaam weer normaal. Het lijkt erop dat een aantal Witte Jassen, doemdenkers en mensen die het wel beviel dat letterlijke de hele wereld om hén draaide, er nog even aan zal trekken maar de tegendruk is te hoog. Maar toch, helemaal terug naar vroeger kan niet meer. Er is namelijk iets blijvends veranderd. Vanaf nu weten we dat het onvoorstelbare zomaar kan gebeuren. Een persconferentie, een ernstig gezicht, de deuren op slot. Die wetenschap heeft de onschuld uit de branche geslagen.

En nog even dit

De afgelopen twee jaar hebben voor heel veel horecabedrijven in het teken gestaan van een transitie naar moderne horeca. Zij plukken nu al de vruchten van hun focus op service, het werken met een plan en goede communicatie. In 2022 verstuur ik iedere maand een doos vol inspiratie, handvatten, voorbeelden en methodes om weer vooruit te gaan. Via deze link kan je een abonnement afsluiten. Ps: in 2022 verschijnen er 3 nieuwe boeken, ook deze zullen worden opgenomen in de box!

Volg me op instagram voor horeca-updates, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen en Unitouch.