Door alleen de horeca gesloten te houden, probeerde de Nederlandse regering de rest van het land zo lang mogelijk door te laten draaien. Een kille berekening draaide de horeca de nek om en zo zou de schade voor de rest beperkt blijven. De afgelopen maanden drongen horecamensen aan op het belang van meer maatregelen, ook voor de rest van het land, omdat iedereen kon zien dat het mis ging. Er werd amper naar ze geluisterd, ze werden uitgelachen.

Black friday en picknick-plein

Duizenden mensen in winkelstraten, een uitbundige black friday, bizar drukke meubelwinkels en pretparken waar soms zelfs ‘picknick-pleinen’ werden ingericht waar men afgehaald eten en drinken kon nuttigen. Een terras mochten we het niet noemen want de horeca was immers heel gevaarlijk… Frustrerender kon niet.

Iedereen die iets met de horeca te maken heeft voelde dat het heel oneerlijk was; de meest primaire reacties kwamen dan ook boven bij zoveel gevoel van onrecht. Het plan alleen de horeca ‘op te offeren’ en tot in het voorjaar gesloten te houden is mislukt en laten we maar eerlijk zijn: Dat voelt toch als een bevrijding, ook al schieten we er in eerste instantie niet veel mee op.

Nu doen we het weer samen

Marjon Prummel beschreef het in haar column in Misset Horeca treffend: Nu doen we het in ieder geval weer samen. Nu is heel Nederland weer in lockdown, in plaats van alleen Horeca Nederland. Nu heeft iedereen weer in de gaten dat er iets groots aan de hand is en nu we het samen doen, zal het ook weer werken. Voor de horeca een kans om, zij het op afstand, te doen waar het goed in is. Gasten troost, plezier, gemak en heerlijk eten en drinken bezorgen. De winter doorhelpen.

Laten we ons juist nu van onze beste kant laten zien. Laten we bewijzen dat Nederland niet zonder horeca kan. Dat deze mensenbranche niet valt op te offeren voor de rest van het land, al is het maar omdat er in de rest van het land zonder horeca niks aan is. Laten we iedereen ervan overtuigen dat als je iets samen wilt doen, je bepaalde groepen niet kan en mag uitsluiten. Dat we bij heropening van het land ook weer samen open moeten.

Help niet de horeca, help uzelf!

De oproep van de minister-president blijft staan: ‘Bestel uw menu’s voor de feestdagen bij uw favoriete restaurant.’ Ik zou daar aan toe willen voegen: Doe dat niet voor het restaurant maar doe het voor uzelf! Geniet van het vakmanschap, geniet van de momenten. Vergeet niet: De horeca verkoopt geen drank, zelfs geen eten, maar momenten om nooit meer te vergeten!

Omdat in 2020 alles anders is, verkopen we op Horecabo.nl kerstpakketjes voor horecamensen tegen kostprijs. Dit jaar willen we er niks aan verdienen. Alle pakketten kosten daarom €10,00 incl BTW en verzending en zijn zelf samen te stellen. Per pakket tot wel drie boeken, iets lekkers en een kelnersmes, feestelijk verpakt. Het is allemaal al lastig genoeg.