Vanavond worden de nieuwe maatregelen aangekondigd; het is een déjà vu. Eerst altijd een beetje te weinig en daarna een beetje te veel. Vanavond mondkapjes, beter met de QR codes werken, hier en daar wat meer afstand, een strenge Rutte. Over twee weken moeten we rekening houden met het ergste, omdat wat vanavond wordt aangekondigd niet werkt. Dus dan komen op tafel: openingstijden, groepsgrootte, zitplaatsen, afstand, avondklok, sluiting.

Alles herhaalt zich voor de tweede keer. De maatregelen, de weerstand, de moord en brand schreeuwende brancheorganisaties van de bedrijven die het meest last hebben van deze pogingen de zorg te ontlasten. Ondertussen houden bruidsparen, organisatoren van feesten, concerten, beurzen en congressen hun adem in. In sommige gevallen moet iets binnenkort wellicht voor de vijfde of de zesde keer verzet worden.

Dansen met Janssen

Er zijn maar weinig mensen die nog volledig vertrouwen op de berichten die de overheid naar buiten brengt over het te verwachten verdere verloop van de pandemie. In de meest onzekere tijd in ons bestaan, wordt ons land geleid door een regering die in september nog de officiële verwachting uitsprak dat we rond 1 november van alle maatregelen, inclusief het corona toegangsbewijs af zouden zijn. Het tegendeel van die verwachting is waar, en ook dát is niet voor het eerst. (Dansen met Janssen).

Doordat mensen niet kunnen vertrouwen op officiële verwachtingen en strategie, gedetailleerde cijfers (wíe liggen er op de ic, hoe oud, hoe zwaar, hoeveel gevaccineerd?) niet beschikbaar zijn en er steeds meer mensen zijn met een alternatieve waarheid, brokkelt eensgezindheid af. Laten we eerlijk zijn, de invoering van het coronatoegangsbewijs is gesaboteerd, gefrustreerd en daarna totaal mislukt. Er wordt bijna nergens écht zorgvuldig gehandhaaft, laat staan opgetreden tegen mensen die tegenwoordig massaal ‘hun telefoon zijn vergeten’.

Komt er een einde aan de coulance?

Een grote toeleverancier van de horeca vertrouwde mij toe dat zij dit keer niet zeker weten net zo coulant om te gaan met het (kosteloos) terugnemen van voorraden bij een eventuele sluiting. Een ondernemer die ik deze week sprak zei dat mensen die feesten plannen in het ‘griepseizoen’ ook een eigen verantwoordelijkheid hebben en niet vanzelfsprekend al hun aanbetaalde geld terugkrijgen.

Vrienden vertelden me dit weekend over hun gezellige kerstfeest, inclusief galajurken en kertsbomen, dat zij eind oktober hadden gevierd. ‘We laten ons dat niet nog een keer door de neus boren, we hebben het dus maar alvast gevierd!’

Seizoensbedrijven

We zijn kennelijk terechtgekomen in een tijd waarin je zou kunnen weten dat sluitingen of andere maatregelen aan de orde van de dag kunnen zijn. Het veilige seizoen loopt van april tot en met oktober en iedere maand extra is mooi meegenomen. De hele horeca als seizoensbedrijf, in de winter maken we plannen voor het korte maar zeer intensieve seizoen. En is dat dan alleen nog in 2021-2022? Of zitten we er volgend jaar weer zo bij? Niemand weet het écht.

Het is een bijzondere tijd om in te ondernemen, er zijn kansen maar er zijn ook veel donkere wolken waarvan we tot het laatste moment niet weten welke kant die op gaan. Mijn motto ‘Het kan met een plan!’ gaat hier alleen op als je voor ieder scenario een plan hebt klaar liggen. Het is op dit moment vooral the survival of the fittest! Wie het ’t langst volhoudt krijgt alles, wie met misschien wel de finish in zicht afhaakt, die krijgt niks.

Voor iedereen die vindt dat het tijd is voor een plan, een andere manier van werken, structuur en overzicht, heb ik een inspiratiekit samengesteld. Voor €75,00 inclusief btw en verzendkosten ontvang je een doos vol voorbeelden van methodiek, boeken en plannen. Deze bestel je HIER!

Volg me op instagram voor horeca-updates, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

• Goed een jaar geleden zaten @wouterverkerk en ik ‘Horeca na corona’ te schrijven. Voor Horeca Info blikken we terug…