De koning zei op een indrukwekkend stille Dam op 4 mei jongstleden: “Laten we niet normaal maken, wat niet normaal is.” Iedereen was het daar hartgrondig mee eens, toch lijken sommige mensen het alweer een beetje vergeten. In Nijmegen zetelt een burgemeester die het kennelijk normaal vindt om in de horeca ‘undercover-boa’s’ in te zetten om er op die manier achter te komen of een ondernemer zich wel houdt aan de regeltjes van deze abnormale tijd.

We kenden al de lok-tiener. Ouder dan 18 uitziende kinderen die een biertje bestellen om te controleren of er wel om een ID wordt gevraagd. En als je er dan intrapt? Dan krijg je een boete. In Nijmegen wordt het nog gekker. Daar komt misschien wel een ‘lokschuiver’ aan tafel zitten die steeds een beetje meer naar zijn buurman toeschuift. En als hij dan niet wordt gecorrigeerd door de voor politieagent spelende kroegbaas? Dan schrijft hij een boete uit. Stoere kerel.

De burgemeester vind dat een hele normale methode om in te zetten. Hij noemde het volgens RN7 ‘niets nieuws en juist slim.’

In de supermarkt, op straat, op de sportvereniging, in het park… Waar houden mensen zich nog strikt aan anderhalve meter? Bijna iedereen is het er bovendien over eens dat de kans op besmetting zeker in de buitenlucht echt minimaal is. Dat je echt prima op een terras kan zitten met elkaar, dat je juist nu met horeca moet samenwerken…. Bijna iedereen, behalve de burgemeester van Nijmegen. Die is pas net begonnen.