Ondernemers hebben toen zij zich ooit inschreven bij de KvK, allemaal die ene poster in de wachtkamer gemist: ‘Heeft u er wel over nagedacht wat u moet doen als er straks een wereldwijde pandemie uitbreekt?’ Dat komt omdat die poster er niet hing…. Ondernemers kunnen echt wel tegen een stootje en accepteren ondernemersrisico maar dít had niemand bedacht en hier is geen kruid tegen gewassen.

Ondernemersrisico

De afgelopen jaren was er meer dan eens sprake van ondernemersrisico in de horeca. Zo kwam er een rookverbod, een alcoholverbod onder de 18, een enorm personeelstekort en de wet arbeid in balans. Regels veranderen, ondernemers passen zich aan. Een groep van 12 die op het laatste moment afbelt? Een tafeltje van vier dat met kerst niet komt opdagen? De halve tent leeggehaald omdat er niet goed was afgesloten? Een medewerker die in een periode van een jaar een fortuin laat verdwijnen? Ondernemersrisico! We redden het wel. Maar nu…

Maar nu zijn we dicht. We mógen niet open. We willen ons best groot houden, we willen eigenlijk helemaal geen hulp, we willen zoals altijd zeggen dat we het wel redden en we willen gewoon zo gauw mogelijk weer open. We vinden het verschrikkelijk om dicht te zijn en te luisteren naar de dokter. Want zo voelt het nu een beetje; we moeten luisteren naar de dokter die ons vertelt wat het beste is. Maar ondernemers luisteren nu eenmaal nooit zo goed naar de dokter… Als de dokter zegt: Een paar weken rust nemen, dan staan zij na drie dagen weer te werken. Als de dokter zegt: Geen alcohol, dan horen zij: ‘niet al te veel drinken deze week’.

Machteloos

Nu zijn we al een paar weken dicht en vinden we het meer dan genoeg geweest, we staan machteloos toe te kijken hoe alles langzaam door onze vingers wegvloeit. Terwijl de zon schijnt kijken we naar onze lege terrassen. Terwijl de zon schijnt kijken horecaondernemers uit de bollenstreek naar hun zaak waar ze in deze weken 70% van hun jaaromzet zouden maken. Zien ondernemers Pasen voor de deur staan, dan zouden ze een groot deel van de investeringen die ze in de rustige maanden deden terugverdienen…

We leven in een geweldig land met een fantastische overheid. Er was razendsnel een vangnet en er zijn steunmaatregelen maar laten we eerlijk zijn; voor veel ondernemers is dat gewoon lang niet voldoende. Voor veel ondernemers is het te weinig, te laat of precies niet passend. De volksgezondheid staat op de eerste plaats, zoals de gast voor horecamensen ook altijd op de eerste plaats staat. Maar de prijs die de horeca daar op dit moment voor moet betalen is wel verschrikkelijk hoog en drijft mensen tot het uiterste. Laten we hopen dat er meer regelingen komen want zoals Maikel Lindewegen het zegt: Onze overheid is niet gek maar soms wel een beetje traag…

Nationaal Horeca Plan

De Horeca is veel meer dan een bedrijfstak waar winst of verlies wordt gemaakt. De horeca is de huiskamer van de samenleving. Zonder horeca geen Nederland. Er moet in Nederland een Nationaal Horecaplan komen waarin wordt geregeld dat horeca, als meest getroffen branche, wordt gered door ons allemaal. Waarin wordt geregeld dat compensatie door verschillende partijen zal moeten worden opgebracht. Door gasten, door leveranciers, door pandeigenaren, door de banken, door gemeenten en uiteraard ook een beetje door horecamensen zelf. Je ontkomt er niet aan uiteindelijk individueel in te zoomen op bedrijven en niet alleen naar kosten maar ook naar gemiste omzet te kijken. Het kan niet zo zijn dat alleen de horeca hier de (uitgestelde) rekening voor gepresenteerd krijgt.

Deel →
Twitter @wouterverkerk

U zoekt oplossingen voor uw gastvrijheid vraagstukken?

Neem contact op met Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra

Top