De lettertang-terrorist maakt de horeca kapot!

Ik weet het hoor, ik schiet er niks mee op. Ik moet me inhouden en mijn eigen issues oplossen maar alsjeblieft. Wil iedereen die een collega heeft die denkt dat je dingen die niet begrepen worden, oplost door het op een kaartje te schrijven, ergens lettertjes op te plakken, a-4tjes uit te printen (waar dan in mijn ergste nachtmerrie ook nog het meest foute lettertype wordt gebruikt) of praktische informatie op de meest lullige manier te delen, die collega vastbinden? En dan daarna uitleggen dat een horecabedrijf iets anders is dan een kleuterschool en we alle seks, sfeer en beleving uit een zaak persen door er lettertjes op te plakken. Dat het moet stoppen?!

Masterswitch

In een hotel in de buurt van Enschede werd ik vorige week al bij de ingang getrakteerd door zo’n ijverige medewerker. Op de grote asbak naast de entree was met een lettertang een label geprint en geplakt: ‘Peuken in de asbak’. Kennelijk ging dat in het verleden niet altijd goed maar ook nu lagen er voor de deur en op de mat talloze peuken. Eenmaal binnen was de lettertangterrorist helemaal los gegaan. ‘Inkijkexemplaar’ was er geplakt op de bovenste van een stapel tijdschriften. Bij het schaaltje snoepjes naast een troosteloos plantje op de balie was ook een sticker geplakt: ‘bij onbemande balie even geduld AUB’ Dit stickertje zat er al even want de randjes lieten al los.

Onderweg naar de kamer volgden we als het ware een spoor van aanwijzingen. ‘Gelieve stil te zijn op de gang’ en ‘even kamernummers aan de linkerzijde’ in de kamer troffen we alweer een ‘inkijkexemplaar’ aan en waren de lichtknopjes ook voorzien van teksten: ‘Masterswitch’ ‘nachtlicht’ en op de balkondeur: ‘deuren sluiten bij vertrek’. Eenmaal in bed op het hoofdbord nog een lichtknop. Ook hier betrof het de ‘masterswitch’ vertelde het viezige stickertje.

Aquarium

In een restaurant in Nijmegen kwam er iemand naar me toe met een aquarium gevuld met friandises, althans, dat vertelde hij want ik zag niks door het beslagen ruitje van de glazen bak die hij voor mijn neus hield. Goed dat ze ‘m bewaren in de koeling, daar niet van, maar dan werkt het niet zoals het waarschijnlijk is bedacht. Gelukkig had de lettertang soelaas gebracht. Op de hoek van de bak zaten twee, uiteraard bij de hoekjes loslatende, tekststickers: ‘Macarons 3,50’ en daaronder ‘Gebakjes 5,50’ Lekker praktisch, moet de lettertang-beheerder hebben gedacht, dan kan daar geen misverstand meer over bestaan.

Bordjes en provisorisch gefabriceerde tekstjes die iets moeten voorkomen wat niet te voorkomen is, of duidelijk moeten maken wat niet duidelijk is en dus gewoon niet goed is doordacht, zijn de nagel aan de doodskist van een horecabedrijf. Goed bedoeld door de medewerker die onmisbaar is op kantoor maar daar niet voor niets zit. Geen enkel gevoel voor stijl, service en gastvrijheid. Die mensen doen geen vlieg kwaad hoor maar belast ze niet met gastencommunicatie want ze helpen met de beste bedoelingen je zaak naar de gallemiezen.

Daar snappen ze het… Niet.

Of zoals ik het in mijn nieuwe boek ‘Daar snappen ze het’ schrijf: Waarom is dat ene zaakje op de boulevard nou altijd leeg, en de rest propvol? Iedere dag duizenden nieuwe gasten en iedere dag kiezen alle mensen voor al die andere zaken. Hoe kan dat nou? Hebben ze in dat bedrijf gewoon pech? Misschien een andere zon? Vieze koffie? Ik denk het niet. Laten we eens wat dichterbij komen… Plastic bloemen in stoffige vaasjes, plastic afneembaar folie over de tafels, overal bordjes: ‘toilet alleen voor gasten, anders €1,00 euro betalen’ kijk daar, nog een bordje: ‘zelf meegebracht eten, verboden!’ en daar: ‘Stoelen zijn GEEN voetenbank’. En, o jee, op de menukaart gaat het nog even door: ‘Mayonaise €0,50’ en ‘Gerechten mogen NIET worden gedeeld, toeslag van 5,00!’ En, hoe kon ik het missen, op de ramen van de windschermen staat heel groot met witte stift geschreven: PERSONEEL GEZOCHT. Oeps, daar snappen ze het…. niet!

Bestel nu het nieuwe boek als eerste! Via deze link doe je een pre-order en betaal je €15,00 in plaats van €16,95. Inclusief verzendkosten én gesigneerd!

Laat je begeleiden bij de ontwikkeling van je concept, je structuur en je plan! Neem contact op met Plan Boutique.

Volg me op instagram voor horeca-updates, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.

Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".

Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven zoals Verkerk Bartstra Gastvrijheid Consultants en Plan Boutique, het horeca hoofdkantoor van Nederland! en van Nobel Drinks, Bidfood, Eyes for Details, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en The Dutch Cocktail Club.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.