Mijn vorige blog deed aardig wat stof opwaaien en werd niet altijd even goed begrepen. Ironisch genoeg onderstreepten sommige reageerders met hun emotionele en boze reacties echter precies wat ik met de blog bedoeld had te zeggen: Waar boosheid zit, is geen ruimte voor creativiteit. Waar negatieve energie de overhand krijgt, lukt het niet meer een positief verhaal (naar je gast) neer te zetten. Één reageerder maakte het wel heel bont; omdat ik persoonlijk geen miljoenen heb geïnvesteerd mag ik van hem geen mening hebben en steunde hij en passant de suggestie van zijn medestrijder mij een nationaal horecaverbod op te leggen. Wat een eer! En wat een overmoed! Wie niet met ons is, is tegen ons.

Pacht- en horecabazen

Met de dreigende aanscherping van maatregelen van vanavond wordt de Nederlandse media opnieuw overspoeld door bekende pacht- en horecabazen die geloven in een ‘hetze tegen de horeca’. ‘Kennelijk moeten we kapot’ en ‘Ze hebben gewoon een hekel aan de horeca’. Wie die ‘ze’ ook mogen zijn. De focus op wat wél kan, de lenigheid van de geest die altijd in staat is er het beste van te maken binnen de mogelijkheden van het beleid, ongeacht je persoonlijke opvattingen over dat beleid. Het is een extreme opgave maar…. Wat is het alternatief?

Bier, Burgers, Barista’s en Baarden

Tijdens de financiële crisis ruim 10 jaar geleden werd het horecalandschap in Nederland behoorlijk opgeschud. Veel ondernemers hadden het zwaar, vonden het niet de tijd te investeren en zagen niet zelden een levenswerk door hun vingers glippen. Een nieuwe stroming ondernemers betrad de markt; veel mensen die de overstap maakten uit andere branches gingen met elan en enorm veel aanstekelijk enthousiasme aan de slag. De vier B’s deden hun intrede: Bier, Burgers, Barista’s en Baarden. De horeca ‘verhipte’ en werd in sommige delen van Nederland haast overgenomen. Hun invloed is nog altijd merkbaar in bijna ieder horecabedrijf.

Het is niet ondenkbaar dat zo’n ontwikkeling ook nu voor de deur staat. Horecabedrijven die deze tijd niet overleven komen misschien niet allemaal, maar een groot deel zeker wel, terug als horeca. Nieuw ondernemersbloed, nieuwe trends en ondernemers die ‘de goede oude tijd’ niet kennen en die met wat jij ‘een halve omzet’ noemt, een gat in de lucht springen.

De Tekentafel

Het is nu tijd voor een plan. Terug naar de tekentafel. Je begint als het ware opnieuw maar dan wel in een andere tijd. Mét maatregelen, mét een virus, mét een ander omzetperspectief. Maar misschien ook: Mét meer mogelijkheden buiten, mét een andere kostenstructuur, mét ruimte voor nieuwe activiteiten en diensten. Het is voorlopig nog even Horeca met Corona, hopelijk zo snel mogelijk Horeca na Corona maar ook dat zal niet gemakkelijk zijn.

Op Horecabo tref je verschillende inspiratiepakketten en boeken aan die je kunnen helpen met je plan. En alleen komend weekend een speciale aanbieding: alle 11 boeken van Wouter voor €75,00 inclusief verzendkosten!