Laten we niet vergeten waar het nu om gaat: We willen een virus afremmen dat de wereld bedreigt. We hebben het niet over een oefening, dit is echt. We kunnen allemaal iets doen: sociale contacten terugbrengen en zoveel mogelijk thuis blijven. Dat is nu eenmaal niet te verenigen met horecabezoek.

Dat het horeca en andere branches keihard raakt en ook veel geld kan gaan kosten, voor sommigen zelfs potentieel het voortbestaan bedreigt, doet niets af aan de noodzaak van de maatregelen. ‘Whatever it takes.’ Het is van belang dat te blijven inzien.

Het is niet zo dat we morgen salarissen moeten betalen, huur moeten overmaken en of leveranciers moeten betalen. Er is echt best een beetje tijd om adem te halen en instanties hun werk te laten doen en te laten uitzoeken hoe hulp het beste georganiseerd kan worden.

Het feit dat de situatie ook verschrikkelijk is voor horecamensen is een gevolg van de dreiging waar we wereldwijd mee te maken hebben. Het is hoe verschrikkelijk ook, een bijzaak. Een bijzaak waar aandacht en hulp voor moet komen, dat is helder. Dat die hulp er ook komt staat vast. Heel hard erom schreeuwen, je er heel boos over maken, de noodzaak ontkennen en of claims en eisen indienen zal alles niet veel versnellen. Sterker nog, het leidt de aandacht af van de hoofdzaak. Het is eigenlijk een soort hamsteren. Niet van WC papier maar van aandacht. Niet sociaal dus.

We staan allemaal voor een opgave van jewelste, samen zullen we het moeten doen. En samen is: Met de bank, met de huurbaas, met de overheid, met de leveranciers, met je medewerkers, met je buren en met elkaar. Dat kan niet van de een op de andere dag geregeld worden en dat hoeft ook niet. Vertrouw erop dat het goed komt, vertrouw op je overheid en doe geen domme dingen. Zorg voor je mensen, help elkaar en houd elkaar (even niet letterlijk!) vast. Vraag deeltijd ww aan voor je medewerkers en ga in gesprek met iedereen waar je aan moet betalen, dan zal je zien dat het geen twee voor twaalf is.

Zorgen, en vooral financiële zorgen, veroorzaken stress en die stress zorgt ervoor dat je nergens anders meer aan kan denken. Terwijl er zoveel te doen is. Ga aan de slag, laat het negatieve niet toe en werk aan dingen waar je invloed op hebt. Doe je best.