Een bakje chips bij de borrel, het lukt maar niet!

In de auto op de weg terug uit België gingen de ogen van horecaondernemer Marc een stukje verder open. Overal waar hij een glas bier had besteld, was hij door de dienstdoende ober ook getrakteerd op een klein schaaltje nootjes, zoutjes of chips. Hij had het bijzonder op prijs gesteld en daarom besloot hij nu hier in de auto, per direct, deze service ook in zijn eigen zaak in te voeren. Bovendien vond hij het ook wel slim als pleister op de wond van de vorige week ingevoerde prijsverhoging. ‘We worden duurder, maar je krijgt ook meer.’ 

Toen hij even parkeerde om te tanken, stuurde Marc gelijk een foto naar de appgroep waar de shiftleaders, de chef en de bedrijfsleider in zaten. ‘Het Chefgroepje’ heette de appgroep. Bij de foto schreef hij: Graag per direct invoeren, is superleuk. De vinkjes werden nooit blauw, kennelijk had niet iedereen het gelezen maar dat gaf niet, hij zou er nog wel even op terugkomen.

Thea weet het nog van vroeger

De volgende dag op de zaak had nog steeds niemand op zijn bericht gereageerd maar er was wel een collega die het had gelezen en erover begon. ‘Marc ik las je bericht maar moeten we dan bij ieder drankje chips geven? Ook als iemand thee bestelt?’ Marc hoefde geen antwoord te geven, dat deed Thea achter bar: ‘Nee natuurlijk niet bij thee, en ook niet als het geen leuke mensen zijn, het hoeft niet altijd, gewoon af en toe. En het is niets nieuws, we deden dat vroeger ook wel eens.’ Thea werkt al vijftien jaar achter de bar op doordeweekse dagen. Marc greep in: ‘Nou Thea, ik was in België en het viel me daar juist op dat ieder tafeltje wat krijgt, en zo wil ik het ook vanaf nu. En bij de thee zit een koekje, dus die heeft al wat.’

Een paar weken later viel het Marc op dat het nog niet was gelukt zijn plan in te voeren want de tafels met een borrel kregen niks. De zakken chips en nootjes waren namelijk op. ‘Zijn die allemaal aan de gasten gegeven?’ ‘Nou’ zei Jeroen, ‘bij de naborrel is er ook wel wat doorgegaan en de chef heeft geen nieuwe besteld omdat hij het zonde vindt en bang is dat mensen dan geen bitterballen meer bestellen.’ Marc loste het die dag nog op met de chef, legde het nogmaals uit en samen bedachten ze een systeem hoe het moest werken. Ze zouden de bakjes gaan gebruiken waar vroeger de kleine salade in werd geserveerd en die middag ging het eindelijk goed. De gasten reageerden positief.

Agnes toont eigen initiatief

Weer een paar weken later zag Marc dat zijn initiatief toch weer was begraven. Hij sprak Francy aan: ‘Waarom geef jij die gasten bij dit bonnetje nou geen bakje met wat zoutjes, dat hadden we toch afgesproken?’ Francy zei dat ze dacht dat het alweer was afgeschaft, ze kon die bakjes ook nergens meer vinden. Navraag van Marc leverde op dat Agnes vorige week de bakjes naar het magazijn had gebracht: ‘Ja ik dacht, wat moeten die oude slabakjes hier nou, daar hadden we toch nieuwe voor… Die heb ik dus maar weer terug gebracht naar het magazijn!’

Marc werd zo langzamerhand radeloos. Het was ook niet voor het eerst dat hem dit overkwam. Het lukte hem gewoon niet om dingen te veranderen, in te voeren of bij te schaven in zijn eigen bedrijf. Altijd leek het wel alsof hij werd tegengewerkt of op zijn minst uitgedaagd. Misschien lag het ook wel aan hemzelf en had hij het zelf zo laten gebeuren. Zijn buurman had hem al eens gezegd dat hij structuur mist, misschien had hij gelijk. Hij ging aan zijn vaste tafel zitten en bestelde een broodje entrecote. Zijn lievelingsbroodje. Toen het kwam werd het zoals altijd geserveerd met een kleine salade. In het ‘oude’ bakje. Marc ontplofte en hij stormde de keuken in en daar zei de sous met een onschuldig gezicht: ‘Ja ik snapte het ook niet, maar ik zag die oude bakjes ineens weer in het magazijn staan en ik dacht dat we die juist weer waren gaan gebruiken…

Mis jij ook structuur? Maak de overstap naar moderne horeca! Lees er alles over in mijn boek Moderne Horeca. Of kom naar de Eilandsessies op 28 en 29 november op Ameland.

Vanaf nu ook in de Voorverkoop! Mijn nieuwste boek ‘Wouter in Vegas!’ Bestellen kan HIER!

In combinatie met mijn nieuwe boek bestel je nu een proefeditie van de inspiratiebox voor maar €25,00!

Sinds januari 2022 verstuur ik iedere maand een doos vol inspiratie, handvatten, voorbeelden en methodes om mee vooruit te gaan. Via deze link kan je een abonnement afsluiten.

Volg me op instagram voor horeca-updates, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en De Schone Zaak.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.