Een salade met Geitenkaas? Een Italiaanse bol met carpaccio? Een broodje gerookte zalm met roomkaas? Of liever een hamburger? 2 kroketten met brood, of zin in een kop soep van de dag? (dit jaar is onze dag-soep tomatensoep) Zes gerechten op de gemiddelde Nederlandse lunchkaart. Het lijkt wel alsof horecagroothandels kant en klare menukaarten aan hun klanten verkopen. En het resultaat? Dat het steeds lastiger wordt om je te onderscheiden.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben de laatste tijd vooral heel erg geïnteresseerd in de herkomst en kwaliteit van producten. Als je daar een keer goed in bent gedoken, dan kan je het niet meer niet, als je begrijpt wat ik bedoel. Dus als ik zo’n broodje hamburger zie staan, of die geitenkaas, dan weet ik nog helemaal niks, en die onzekerheid doet me steeds vaker besluiten dan maar een tosti kaas te bestellen. Ik heb een allergie ontwikkeld voor slecht eten, en neem geen enkel risico. Behalve in zaken waar ik de reputatie ken, of veel vertrouwen heb in de ondernemer. Dan wil ik alles wel proeven! Maar die zaken hebben meestal niet hetzelfde menu.
Veel horeca ondernemers zeggen tegen me dat ze ook wel anders willen, maar dat dit nou eenmaal de gerechten zijn die hun gasten graag eten. En daarom worden ze eigenlijk gedwongen om dezelfde dingen op de kaart te laten staan. Een tamelijk zwak excuus en dat is volgens mij niet waarom je ooit je eigen zaak bent begonnen, maar goed. En als je dan kiest voor een klassieke kaart met weinig spannende gerechten, zorg dan in ieder geval voor mooie producten, en niet de horecavariant van Euroshopper. Als je dan toch een bol huzarensalade wil serveren bij je twaalfuurtje, maak ‘m dan zelf en zorg dat je de lekkerste van de verre omgeving hebt! Dat is wel moeilijker dan een ijsknijper door een emmer halen, maar op de lange termijn helpt het je echt.
Selecteer je producten beter en beschrijf ze goed. Vermeld af en toe een leverancier. Zorg dat de keuken geen hermetisch gesloten afdeling is, maar een, ook voor gasten toegankelijke ruimte. Desnoods met een camera. Vraag je kok of hij zich af en toe laat zien. Allemaal punten die bijdragen aan het vertrouwen van je gasten. Het is tenslotte zo, dat gasten bij voorbaat soms een beetje wantrouwen hebben ten opzichte van de zaak waar ze zijn beland. Want zoals de gast is, vertrouwt hij zijn waard!