Drie weken geleden schreef ik een felle column over de avondklok waar de horeca nog veel last van zou krijgen. Dat die klok eerst zou worden verlengd en daarna zou worden ‘versoepeld.’ Uiteindelijk publiceerde ik niet. Ik wilde geen zeur en al helemaal geen wappie zijn. Rutte, Grapperhaus, iedereen beklemtoonde immers dat het ècht nodig en ècht maar voor twee weken zou zijn.

Drie weken verlenging

Afgelopen maandag werd de meest heftige maatregel die je je kan voorstellen echter met een pennenstreek en weinig tegengas met drie weken verlengd. Niet twee weken maar vijf weken een straatverbod na negen uur. Dat je dus niet zelf mag bepalen waar je bent. In Nederland. Terwijl de modellen laten zien dat de angst voor ‘de Britse variant’, de reden dat we deze draconische maatregel volgens Rutte moesten nemen, grotendeels ongegrond was, zo bleek gisteren. (Bron: RIVM, 9-2-2021).

Ook de (door bijna niemand ooit voor mogelijk gehouden) sluiting van de volledige Nederlandse horeca werd ooit aangekondigd als een tijdelijke maatregel van een paar weken, maar duurt inmiddels al bijna een jaar voort. Het is dezelfde truc. Als een logee die vraagt of hij één nachtje mag blijven maar nooit meer naar huis gaat. Als een dubieuze debiteur die alsmaar bezweert morgen te gaan betalen. En morgen zegt hij hetzelfde en overmorgen ook maar naar je geld kan je fluiten. Uiteindelijk ben je blij dat je de helft krijgt, iets waar je in eerste instantie nooit mee akkoord zou zijn gaan.

Niets is wat het lijkt

Nu al bijna een jaar is telkens niets wat het lijkt. Iedere belofte van de regering, iedere regeling, iedere voorspiegeling, ieder vergezicht is óf vals óf er zit een addertje onder het gras óf er verandert binnen de kortste keren iets essentieels. Men lijkt maar wat te doen. In het beste geval met de beste bedoelingen. Er is al bijna een jaar heel erg veel begrip voor achteruitkijkspiegels, smoesjes en ‘de beste stuurlui staan aan wal’ maar dat kan je niet eindeloos volhouden. Je mag toch wel een klein beetje beleid en visie verwachten van mensen die een land stilleggen en je bedrijf vernielen?

Gênante vertoning

Het aantal wijzigingen in regels en maatregelen in de afgelopen negen maanden voor alleen al de horeca is ronduit lachwekkend. Gesloten, geen bezorging, wel bezorging, deels open, max aantal gasten, triage, geen triage, toch weer wel triage, test met kuchscherm, aantal gasten per ruimte, per restaurant, per gedeelte, verplichte registratie, vrijwillig verplichte registratie, ‘o wacht geen idee’, geen alcohol na 22.00 uur, o nee, niet na 20.00 uur, afhalen mag, avondklok, hotels dicht, hotels open maar roomservice verboden, restaurants weer tijdelijk dicht, met kerst weer open, o nee toch niet. Mogelijk onderscheid natte en droge horeca, geen bevestiging, wel een vermoeden. Het is een gênante vertoning en ook voor heropening is er geen enkel concreet plan vanuit Den Haag.

KHN neemt verantwoordelijkheid

Gisteren presenteerde KHN een realistische routekaart uit deze ellende. Een plan geschreven door mensen met verstand van Horeca. Met dit plan stapt KHN duidelijk over haar eigen schaduw heen, durft ze zich kwetsbaar op te stellen en noemt ze man en paard. Het is ondenkbaar dat KHN dit plan een half jaar geleden had kunnen presenteren, zij zijn duidelijk opgeschoven in denken, hulde daarvoor. Als de branche dit plan nu massaal zou steunen en minutieus en zorgvuldig zou uitvoeren bewijst het Nederland een enorme dienst. Eindelijk handelen op basis van beleid, eindelijk dat ene woord: ‘perspectief‘.

En toen brak mijn klomp

Al bijna een jaar betalen ondernemers en jongeren de rekening van deze crisis. Ondernemers met hun geld en jongeren met hun jeugd. Op straffe van hoge boetes, omdat de regering een groot deel van de Nederlanders wil beschermen tegen een virus waaraan ze kunnen worden blootgesteld. Een enorm offer met een duizelingwekkend prijskaartje.

En toen ging het sneeuwen en vriezen, en smeekten de beschermde, in veel gevallen gewoon netjes doorbetaalde burgers om massaal naar buiten te mogen om te schaatsen, naar schaatsen te kijken en carnaval op het ijs te vieren. En weet je, de regering lijkt er serieus over na te willen denken. Het zijn immers óók kiezers. Toen brak mijn klomp.

Mag ik je helpen?

Toch blijf ik optimistisch en weet ik dat de horeca terugkomt. Als het aan mij ligt sterker dan ooit! Op Horecabo.nl heb ik een aanbieding klaargezet die je kan helpen bij de voorbereiding van jouw seizoen. Het is een verzameling materialen en methodieken die ik tegen kostprijs aanbied, om je te helpen bij de voorbereiding. Voor €75,00 inclusief BTW en verzendkosten ontvang je een enorme doos vol boeken en materialen met een waarde van minstens vier keer dat bedrag. Inmiddels gingen er al tientallen pakketten de deur uit, dank daarvoor!

De essentiële links

Volg me op Instagram: www.instagram.com/wouterverkerk

koop boeken en materialen op horecabo: www.horecabo.nl

Schrijf je in voor mijn Email-Updates: Inschrijven updates Wouter