Zaterdag is het bevrijdingsdag. De meeste belemmeringen om uit eten te kunnen gaan, zijn dan weg en duizenden tafeltjes zijn inmiddels gereserveerd. De zon schijnt, het is alsof er niks aan de hand is. Iedere seconde gaat er nu in twee armen een prik, het einde is in zicht. Toch? Niemand durft meer heel stellig te zijn, maar voor nu zijn we hoopvol.

Niet uit medelijden

Veel gasten weten dat horecabedrijven een bizarre tijd achter de rug hebben maar ze zijn het sneller vergeten dan je denkt. Na een paar mooie weken en een vol terras zal je de eerste mensen alweer horen fluisteren dat de verliezen nu toch wel een keer zijn goed gemaakt. Eigenlijk is dat ook niet erg, je wilt niet dat mensen uit medelijden bij je terug komen.

Aanstaande zaterdag ontvangen duizenden gasten zo rond de klok van half tien ook voor het eerst in meer dan een half jaar een rekening op tafel. Natuurlijk, er was afhaal en bezorging maar je een avond in de watten laten leggen in een restaurant, dat zal voor sommige gasten ook wel even wennen zijn. ‘O, daar bleef dat geld dat ik in de afgelopen maanden iedere keer overhield!’

In beton gegoten teamafspraken

Meer dan ooit zullen gasten zich realiseren dat het bedrag dat er op de rekening staat vooral moet worden neergeteld voor de dingen die er nou net niet opstaan. Meer dan ooit zal je als restaurant dus ook moeten zorgen voor die ‘dingen’: herkenbare service, beleving en toegevoegde waarde. In moderne horeca is het bijna niet meer voorstelbaar dat je die toegevoegde waarde overlaat aan het toeval, je zal een plan moeten hebben.

‘Wie werkt met een plan, dat consequent doorzet, die verdubbelt zijn omzet!’

Samen met horecateams kriskras door Nederland werk ik op dit moment hard aan de afspraken voor de komende tijd. Waar zijn we goed in, waar maken we het verschil, welke afspraken zijn heilig, wat ‘beloven’ we aan iedere gast? Wat gaan we verkopen, waar gaan we de gast mee helpen? Maar ook: Wat is de doelbesteding per moment en hoe bereiken we die?

Bij ondernemers is er weleens angst om gastcontact momenten zo strak af te bakenen. Bij medewerkers ontstaat er juist opluchting: ‘O wat fijn, nu is het tenminste duidelijk en weet ik precies wat er van me verwacht wordt!’

Ga zelf aan de slag met een plan en bestel de DIY training met handleiding bij Horecabo!

Deel →
Twitter @wouterverkerk
  • Goed een jaar geleden zaten @wouterverkerk en ik ‘Horeca na corona’ te schrijven. Voor Horeca Info blikken we terug…

U zoekt oplossingen voor uw gastvrijheid vraagstukken?

Neem contact op met Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra

Top