In deze Valentijnsweek bedacht ik me het volgende. Oprechte, pure gastvrijheid voelt soms als een soort liefde. Het gevoel overkomt je als gast en is zo verslavend dat je het keer op keer opnieuw wilt beleven. Maar je weet: Je kríjgt het, het is niet te koop. En dat zit ‘m natuurlijk in die oprechtheid. Service en handelingen zijn te koop, de persoonlijke intentie waarmee iemand ze uitvoert (gelukkig) niet.

Wie iemand zou verplichten (of dwingen) verliefd te worden die bereikt hoogstwaarschijnlijk het tegenovergestelde. Dat is met Gastvrijheid ook zo.

De gast die zich in een horecabedrijf de koning waant en iedereen met een vingerknip en een snauw voor zich denkt te winnen kan zich over het algemeen verzekeren van prima service maar hoeft op ‘oprechte gastvrijheid’ niet langer te rekenen. Bedieningsmedewerkers verstijven, houden de kaarten ‘humor’, ’warmte’ en ‘empathie’ de rest van de avond op zak en schakelen terug op de automatische oberpiloot.

Vaak zijn het vooral deze gasten die zich na afloop emotioneel, uitgebreid en niet geheel waarheidsgetrouw beklagen op de diverse fora. Om het in termen van liefde te verklaren: ze voelen zich afgewezen, hebben een blauwtje gelopen en nu hebben ze een plekje gevonden om even te huilen. Gastvrijheid is soms net liefde, Gasten zijn soms net pubers met liefdesverdriet.

Wouter Verkerk is spreker, coach van ondernemers, columnist van Misset Horeca en schrijver van elf boeken over horeca en gastvrijheid die overal te koop zijn maar alleen in voordelige combinatiepakketten op www.horecabo.nl