De dagen tussen kerst en oud en nieuw voelen voor de meeste mensen als een welverdiende pauze tussen twee sfeervolle feesten in. Ik weet niet hoe het anderen is vergaan, maar ik heb met kerst ontzettend lekker gegeten, gedronken en bovenal genoten van gezelschap. Uiteraard kijk ik ook uit naar een gezellig feest rond de jaarwisseling; dit jaar laten we ons onderdompelen in Belgische gastvrijheid.

kalkoen
Sylvia Witteman
Sylvia Witteman schreef in Volkskrant Magazine een paar mooie dingen over het kerstdiner. De bijzonderste: ‘Als klassieke feestgerechten echt zo lekker waren, dan zouden ze niet alleen met kerst worden gegeten!’ Ook mooi: ‘ga nou niet heel veel tijd stoppen in een cranberrycompote, want die laat toch iedereen aan de rand van z’n bord liggen’. Verder zag ik in haar voorgestelde kerstdiner de trend van het delen van eten terugkomen. Een trend die volgens mij definitief gaat doorzetten in restaurants het komende jaar, omdat het dé oplossing tegen waste is. Een gezamenlijke gang op een grote schaal gepresenteerd, bijvoorbeeld als voorgerecht met verschillende smaken en gerechtjes. Liefhebbers van het een nemen minder van het ander, en andersom. Eigenlijk veel gastvrijer dan voor je gasten te kiezen wat zij eten!

Macaronischotel
In het verhaal van Witteman klonk ook op andere plekken vooral de oproep door in ieder geval in de keuken lekker normaal te doen met kerst, maar wel gastvrij! Door goed na te denken waar je gasten met kerst nou echt op zitten te wachten, en waar je goed op moet letten in je voorbereiding. Door je af te vragen wat je gasten liever zien, een gestreste gastvrouw en gastheer die met paniek uit de ogen een kalkoen serveren, of een gezellig ontvangst in een relaxte sfeer. De vraag stellen is ‘m beantwoorden.macaroni Een goede vriend opperde dat het in veel gezinnen voor iedereen leuker en gezelliger zou zijn als de gastvrouw gewoon een heel lekkere macaronischotel op tafel zou zetten. Een interessante gedachte waarin ik heel ver mee kan gaan.

Tips
Samen in de auto terug van een training met Maarten Wessels, werd hij gebeld door twee studenten die hem interviewden over gastvrijheid. Als laatste vraag vroegen zij hem, en mij ook naar 5 gastvrijheidstips voor mensen thuis. Waar mensen nou echt iets aan hebben met de feestdagen. Het was leuk om over die vraag eens goed na te denken, en erover door te denken nadat het interview was afgelopen. Ook leuk om de ervaringen van anderen en mijzelf deze kerst nog eens te betrekken bij die gedachten. Een top 5.

Tip 1. Het is denk ik voor een gastheer thuis heel goed om eens na te gaan hoe de gasten jouw huis zullen vinden. Wegversperringen? Flitsers op rotplekken?flitspaal Voldoende parkeergelegenheid? Dat soort dingen. Bereid je gasten daar op voor. Vervolgens de tweede stap. Is jouw kapstok voorbereid op alle jassen van je gasten, of is het een idee om alle eigen jassen tijdelijk te verplaatsen? Tip 3. Bereid jezelf voor op de gasten die je gaat ontvangen. Hebben zij dieetwensen? Hoe denk je dat ze gekleed zullen gaan? Spelen er dingen die je eigenlijk wel zou moeten weten? Hoe heten hun kinderen ook alweer?!! Tip 4 Ga aan het einde van de avond niet uitgebreid zitten gapen, je schoenen uittrekken en zeggen dat je zo blij bent dat jij niet meer naar buiten hoeft. Je gasten moeten nog een stukje… Maar de les na afgelopen dagen lijkt me vooral Tip 5: Doe normaal! Zorg voor goed, eerlijk en lekker eten en drinken, maar doe niet al te gekke dingen. Zoek de kracht in wie je bent, en niet in de Chef die je wilt zijn…

Tot volgend jaar!
Ik wens iedereen een heel mooie en gastvrije jaarwisseling toe. Of je nu thuis mensen ontvangt, of dat je de deur uitgaat!
vuurwerk