Wie had gedacht dat de terrassen zouden openen op een manier die doet denken aan ons onbekommerde leven van voor maart 2020, komt van een koude kermis thuis. Voor wie heeft gewacht op het moment dat de buitenruimte weer een plek wordt waar je zonder schuldgevoel met een paar vrienden kan afspreken en ook nog iets kan drinken ook, voor hen lijkt 28 april 2021 Bevrijdingsdag te worden!

picknicktafels en mooi weer

Het mooie weer dat wordt voorspeld zorgt dat beleidsbepalers geen kant meer op kunnen. De picknicktafels die de gemeente Rotterdam heeft neergezet in de stad, zorgden voor het laatste duwtje; nu gaan ook de (horeca)terrassen weer open. Niemand wil zich langer laten opsluiten en belangrijker, niemand heeft nog zin mensen te verbieden in de buitenlucht dingen te doen die doodnormaal zijn. Daarom gaat Nederland een klein beetje van het slot. Een klein beetje.

Ik zie de heropening van de terrassen vooral als een ventiel en als een uitbreiding van je take-away. Geen stress meer als iemand niet op jouw terras een broodje mag eten, maar wel 30 centimeter verder op de stoep, of nog erger, op een picknicktafel van de gemeente. Gasten mogen weer wat meer, ondernemers steeds wat minder stiekem en dus wordt de frustratie minder, de harde lockdown is niet langer vol te houden.

Restricties en mitsen en maren

Ik verwacht dat we anderhalve meter of terrasschermen zullen moeten hanteren, dat er een maximum van 2 personen is dat dichterbij mag komen. (Heel jammer want vier personen is veel beter te handhaven en op iedere andere plek in Nederland inmiddels gebruikelijk. Hopen dat dát inzicht nog komt!) Ik verwacht dat de terrassen om 18.00 uur moeten sluiten (alleen lunch dus) en dat er een maximum aantal gasten per terras zal worden bepaald. Dit bleek uit de berichten die gisteren naar buiten druppelden.

Checklist heropening

We hebben nog 9 dagen voor een rooster(tje), voor een openingskaart(je) voor een bestelling en voor een paar trainingen van medewerkers. Ineens is er dus haast. Denk je ook hieraan?

1. Doen je kassa’s het? Test nu, op 27 april ben je te laat en is de helpdesk overbelast!
  2. Doen je andere systemen het allemaal als je ze weer aanzet? Koelingen?
  3. Zijn je medewerkers op de hoogte van de werkwijze, van je vernieuwde concept?
  4. Heb je een training gepland? (Bestel hier de trainingsset voor heropening tegen kostprijs)
  5. Staan je calculaties scherp in je systemen? Ben je klaar om vanaf het begin strak te werken?
  6. Heb je de beschikbaarheid van je medewerkers in kaart voor de komende maanden? Heb je al een rooster?
  7. Heb je een eerste bestelling voor de groothandel klaar? Laat je die op tijd binnenkomen?
  8. Houd je rekening met manco’s in de bestelling, heb je alternatieve gerechten?
  9. Ga je vanaf 28 april iedere dag open, of word je alleen op mooie dagen een ‘pop-up’ terras?
  10. Ga je werken met QR bestellen? Heb je eraan gedacht je suggesties goed te programmeren?
  11. Ga je werken met briefings, weekplanningen en evaluaties?
  12. Heb je nagedacht over manieren waarop je de regels in je voordeel kunt gebruiken?
  13. Zorg je voor een herkenbaar Covid Protocol?
  14. Heb je overwogen om te gaan werken met een mini assortiment van 3 hapjes en 5 drankjes? Realiseer je je dat je het jezelf dan heel gemakkelijk maakt?
  15. Heb je nagedacht over de mogelijkheid je medewerkers eens per week preventief te laten testen?
  16. Heb je lekkere rosé op de kaart? (volgens Wieger Boonstra wordt dít de hit!)
  17. Heb je een gastenroute gemaakt? Zoals hieronder?
  • Goed een jaar geleden zaten @wouterverkerk en ik ‘Horeca na corona’ te schrijven. Voor Horeca Info blikken we terug…