Natuurlijk lag het niet aan ‘de horeca’. En het ligt ook niet aan ‘de supermarkt’ of ‘de bouwmarkt’. Het ligt aan ‘de mens’. En ‘de mens’ is soms ‘de gast’, soms ‘de medewerker’ en vaak ‘de asociale hufter’. Te weinig mensen houden zich (écht) aan de corona-regels. Of het nu gaat om afstand houden of om mondkapjes gebruiken: ‘Hé hoi lang niet gezien, gewoon een knuffel? Ja toch, ik doe niet zo moeilijk!’ maar wel: ‘O foto, wacht, dan nemen we even afstand!’

Europa kleurt donkerrood

Nu ook de rest van Europa snel donkerrood van de besmettingen kleurt hoor je nog maar weinig mensen beweren dat de horeca ‘gewoon’ open had kunnen blijven. We zien namelijk wel degelijk het effect van een intelligente, een halve of een hele lockdown. Dit is de sluiting van de tweede golf en als we niks veranderen aan de manier waarop mensen omgaan met de regels, komt er vanzelf een derde en een vierde golf met sluiting.

Het is de mens die er telkens voor zorgt dat de horeca moet sluiten, niet de overheid. De mens die tóch feestjes viert, tóch bij elkaar in de buurt komt, tóch iedere dag in de auto stapt naar een plek waar hij eigenlijk niet had hoeven zijn en quarantaineregels aan zijn laars lapt. ‘Jij was toch in Londen afgelopen week, moet jij niet in quarantaine?’ ‘ Nee joh, ik heb bijna niemand gezien daar en ze deden op Schiphol ook niet moeilijk…’ Het is ook de mens die straks als de horeca weer open mag, direct de randjes weer opzoekt.

Boos en verdrietig

Veel horecamensen zijn terecht boos en verdrietig, maar zijn ze wel boos op de juiste mensen? Op de mensen die zich nergens wat van aan trekken, die vinden dat de regels niet voor hen gelden? Ik verbaas me erover dat veel ondernemers de overheid van alles kwalijk nemen maar een oogje dichtknijpen wanneer ze in hun omgeving mensen (de verspreiders) een loopje zien nemen met de coronaregels, of dat misschien wel zelf doen.

De enige manier om te voorkomen dat de horeca straks na heropening voor de derde keer weer dicht gaat, is zorgen dat besmettingen niet oplopen. Wat je ook vindt van die maatregelen of methodiek, de routekaart laat precies zien wat er gaat gebeuren. Juist horeca-mensen zouden super scherp moeten zijn op zichzelf én op andere mensen die hun toekomst in gevaar brengen. Dat zijn geen ministers en burgemeesters, dat zijn de inwoners van Nederland.

Volg mijn horeca-updates op Instagram via: https://www.instagram.com/wouterverkerk

Bestel mijn boeken in scherpe combideals op: Horecabo