‘Alle ons omringende landen hebben hun plannen al klaar om zo snel mogelijk alle inwoners een prikje te geven maar bij ons is alles vaag.’ Michel Kloeg had het vanmorgen bij het juiste eind op zijn facebookpagina.

Er is een vaccin in aantocht! Maar hoe we dat gaan toedienen, hoe we het gaan aanpakken, wie eerst, wie daarna, wanneer dan, waar dan… Dat is allemaal nog niet bekend. Alsof er niets vanaf hangt, alsof er helemaal geen haast is. ‘Neem gerust je tijd, blijf maar grapjes maken en de ontspannen lijsttrekker uithangen, wij wachten wel.’

Tot in de tweede helft van januari

Hugo de Jonge zei vandaag tussen neus en lippen door tegen een paar journalisten: ‘Reken er maar op dat alles zeker tot na half januari zo blijft en misschien wel strenger…’ Met een gebeitelde glimlach om z’n mond verwijst hij naar besmettingen, vraagt hij om geduld en kletskoust hij verder. Officieel zegt hij niks tot zijn volgende persconferentie. Op 8 december!

Een zwalkende minister die iedere paar dagen weer iets anders roept. Vage vergezichten met tien miljoen testen per maand, valse beloftes over een kerst met dierbaren en meer vrijheden… En dan nu ineens weer een lockdown tot in de tweede week van januari. Er is geen touw aan vast te knopen. Waarschijnlijk omdat hij het zelf ook niet weet en maar wat roept zonder zich te realiseren welke impact zijn babbels hebben op de van zijn beleid afhankelijke ondernemers.

Dompteur

Als een dompteur die zijn leeuw iets lekkers voorhoudt. Plagerig, pesterig en haast gemeen tergt hij zijn dier tot het uiterste: ‘Paar weken dicht. O nee paar maanden. Met kerst open. O nee toch niet, haha. Bioscopen twee weken dicht. Efetling dicht. o nee, open! 100 man, 30 man. Hotel open, alcoholslot vanaf…. Nu!’ Als de gedachte niet zo idioot was zou je bijna geloven dat hij er plezier in heeft. Gevoelloos is het in ieder geval.

Ondernemers die alles dreigen te verliezen hebben natuurlijk recht op een eerlijk verhaal, ook als dat eerlijke verhaal was geweest: ‘Jullie moeten weer dicht, het is nu oktober en het zou best eens vier maanden kunnen duren. We hebben gewoon geen idee hoe dit gaat verlopen, we zullen zo goed mogelijk proberen te ondersteunen maar dit wordt een ongelooflijk zware tijd. We komen met een plan als we meer weten, we zetten alles op alles om dat plan zo snel mogelijk rond te hebben en als we het hebben dan horen jullie dat als eerste.’

Gifbeker

Zoals ik vorige week schreef: De gifbeker moet helemaal leeg en ik ben bang dat de bodem nog niet in zicht is. Tot die tijd zit er niets anders op dan hopen dat je zo snel mogelijk de kans krijgt om met de allerbeste vernieuwde versie van je bedrijf te voorschijn te komen zodra het weer mag. En, hoe moeilijk ook, positief te blijven.

Volg mijn updates op Instagram!

Op Horecabo is het Black Friday! drie dagen waanzinnig veel voordeel op 5 verschillende deals!