‘Weet je Wouter, veel gasten zijn al dat gedoe met die 1,5 meter en al die regeltjes overal spuugzat en als ze dan na al die tijd weer in de horeca komen lijkt het wel of ze stiekem hadden gehoopt dat bij ons alles gewoon bij het oude was gebleven. De horeca is namelijk voor veel mensen van oudsher ook een plek waar je je juist niet aan alle regeltjes hoeft te houden!’ Aldus een ondernemer uit het zuiden van het land die het treffend omschreef. Het lijkt wel of de geest uit de fles is; Nederland is Corona-moe en dat maakt het voor een horecabedrijf extra lastig om te handhaven. Een zaak vol verbodsborden, gele pijlen, ‘HOUD AFSTAND’ knipperlichten en overal uitgeprinte a4tjes werkt bovendien niet sfeerverhogend.

De geest is uit de fles

Het verplichte triage-gesprek bij de deur werd in sommige zaken op 1 juni in 3 minuten gevoerd, inmiddels is de gemiddelde duur van dat gesprek en week later 3 seconden. Op 1,5 meter afstand bedienen kan gewoon niet echt en als je het al zou doen moeten je gasten gaan lopen en dat mág dan weer niet volgens de regels. Op de meeste plekken houdt men dus verstandig afstand maar doet men niet al te ingewikkeld. Gasten die met z’n vieren aan een zes- en soms zelfs aan een acht-persoonstafel zitten zie je na het voorgerecht langzaam naar elkaar schuiven en veel ondernemers beroepen zich op hun onvoldoende voor rekenen wanneer ze ondeugend constateren dat er eigenlijk 7 gasten teveel binnen zijn (geweest).

De drukte van Hemelvaartsdag bijna drie weken geleden zien we niet terug in het scorebord van het RIVM. Dat zal vermoedelijk ook gelden voor de massa-bijeenkomst op de Dam vorige week. ‘En wij ons maar netjes aan de regels houden…’ Je hoort het steeds meer om je heen. Nu het er op lijkt dat half Nederland straks wel vrolijk hutje mutje op elkaar in het vliegtuig gaat zitten is het moeilijk voor te stellen dat Hugo de Jonge op 1 juli een 1,5 meter wet kan invoeren.

Langzaam even terug naar normaal

Het is wel goed voor te stellen dat we ons opmaken voor een harmonicamaatschappij. Dat we leven met de seizoenen, dat het soms ‘Coronatijd’ is en soms niet. Soms extra voorzichtig, soms wat meer ruimte. Een soort regenseizoen maar dan anders. Het virus lijkt nu in zomerslaap en dus hoor je steeds vaker: ‘Ik geef je gewoon een hand hoor!’ en zien we gasten elkaar knuffelend begroeten. Probeer in die sfeer maar eens gastvrij de Corona-politie te spelen in je restaurant.

Zoveel en zo snel mogelijk terug dus naar het oude normaal voor zolang als het kan, rekening houdend met het feit dat we leven in een nieuwe tijd mét een virus. De boodschap naar onze gast? ‘Lieve gast, wij weten wat we doen, we zijn gezond en voorbereid op alles, dat is ons vak. Kom als je gezond bent gerust naar ons toe, we hebben de ruimte! Let een beetje op jezelf en op elkaar maar ontspan! Geniet! Drink en eet lekker en echt (bijna) alles mag!’

Wil je mijn dagelijkse horeca-updates volgen? Volg me dan op Instagram! https://www.instagram.com/wouterverkerk/

Op Horecabo is het boek ‘Horeca na Corona’ te bestellen. Het is een eerste horeca-verkenning voor de periode die net is aangebroken. Een boek met beschouwingen in dialoog over 31 thema’s en 14 portretten van horecamensen tijdens ‘Coronatijd’. Hoe is het hen vergaan? Bestellen doe je hier!