Horeca ergernis #17 Zelf meegebracht eten

Horecamensen ergeren zich aan gasten die op het terras hun lunchpakket tevoorschijn halen. Niet alleen ondernemers is dat een doorn in het oog, ook hun loyale medewerkers snappen er niks van. Het laat zien hoe groot de verschillen zijn tussen sommige gasten en horecamensen. We denken bij al die dingen zo vaak: ‘Dat doe je toch niet!!’

Wielrenners

‘Vooral wielrenners hebben er een handje van…’ Als het onderwerp ter sprake komt, komen alle voorbeelden meteen op tafel en hoor je verhalen over groepen wielrenners die weliswaar acht kopjes koffie bestellen, maar ook drie kilo afval achterlaten en allemaal een stuk of vijf boterhammen en twee bananen naar binnen werken. Aan het einde van de rit alle suikerzakjes en koekjes mee voor onderweg en wordt er uiteraard het liefst apart betaald. (ergernis # 7)

Picknick

Maar wat moet je met zo’n picknick op het terras? Sommige horeca ondernemers kunnen er zo boos over worden, dat ze op hun smikkelende gast afstormen en ze heel precies vertellen hoe ze er over denken. Dat zorgt dan weer voor plaatsvervangende schaamte bij de collega’s, dat zorgt voor een grimmige sfeer op het terras, en de wielrenners zullen zich wel een tweede keer bedenken voor ze weer eens terugkomen.

Maar dat is toch niet de bedoeling?

Met een team in Nijmegen bedachten we de volgende oplossing. Wielrenners parkeren (uiteraard OP het terras) hun fiets en bestellen een kopje koffie. Terwijl je de koffie inzet zie je al voorzichtig een bidon, een paar in aluminiumfolie gewikkelde bammetjes en een halve fruitschaal uit zakken en tassen tevoorschijn komen. Je zegt niks. Vervolgens loop je naar binnen en kom je terug met grote linnen servetten, je mooiste wijnglazen, zilver bestek, mooie borden, side-plates en natuurlijk dessertmesjes voor de vruchten.

Wanneer je alles keurig indekt zal je zien dat je gasten je met grote verbazing aankijken en waarschijnlijk zullen ze je zeggen: ‘Maar dat is toch helemaal niet de bedoeling??!’ Je kan niet anders dan daar op antwoorden: ‘Inderdaad!’

 

Wouter Verkerk is met meer dan 200 workshops en presentaties een van de meest gevraagde horecatrainers van Nederland en schreef twee boeken: Dit is mijn wijk niet…! en ‘Het jaar van de bediening’ De boeken zijn voor horecamensen OP DEZE WEBSITE in voordelige combinatiepakketten te bestellen, de boeken worden direct verstuurd en de factuur ontvang je achteraf per email. De boeken zijn ook verkrijgbaar in de (online) boekhandel. In november wordt zijn derde boek verwacht.

20150125 DimwnCOVER JVDH

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.

Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".

Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven zoals Verkerk Bartstra Gastvrijheid Consultants en Plan Boutique, het horeca hoofdkantoor van Nederland! en van Nobel Drinks, Bidfood, Eyes for Details, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en The Dutch Cocktail Club.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.