Emotionele, boze en verontwaardigde reacties op een filmpje van een Leids restaurant waarin zij een voorstelling maken van hoe ‘Anderhalve-Meter-Horeca’ eruit zou kunnen zien. Langzaam daalt het bewustzijn in, dit gaat niet 1,2,3 over. We zijn nog lang niet klaar met het virus. Het filmpje zie je hieronder.

Als je beeld en geluid hebt bij een mogelijke nieuwe werkelijkheid dan worden veel mensen ruw verstoord uit de dagdroom dat we over een paar weken weer lekker leven als vroeger. Dat we weer naar de kroeg kunnen, naar een concert of een druk restaurant. Of, waar horecamensen gelukkig van worden: Weer heerlijk kunnen werken met collega’s en gasten. Met gastcontact!

Maar wat moeten we dan?

In de uitzending van Jinek op woensdag 15 april sprak KHN voorzitter Robér Willemsen uit dat hij een bloedbad onder horeca ondernemers voorziet in de komende periode en dat ook hij weinig heil ziet die in die 1,5 meter. En niet zo gek, we zijn immers meer dan bijna iedere andere, een contactbranche! Maar wat moeten we dan? Wachten tot het virus verdwijnt lijkt geen optie…

Eigenlijk zijn er drie mogelijkheden, vertelde Willemsen. 1. We gaan ‘gewoon’ weer open met inachtneming van een aantal voorzorgsmaatregelen en ‘op eigen risico’ van de gast. 2. We blijven dicht en de overheid komt met aanzienlijke aanvullende pakketten. 3. We blijven dicht en een ongelooflijk deel van de bedrijven overleeft het niet. Het is een Duivels Dilemma.

Vakantiegeld

Eind volgende maand moet het vakantiegeld worden uitbetaald, de klok tikt. Mag je in gesprek met je medewerkers over uitstel van betaling van dat vakantiegeld? Ik belde Maikel Lindewegen van 402 : ‘Wouter, vragen staat vrij! Een vakantie zullen medewerkers niet boeken van het vakantiegeld dus wellicht staan ze er voor open het een paar maanden later overgemaakt te krijgen. Ondernemers moeten niet vergeten dat het wel gewoon salaris is, niet of minder betalen is echt geen optie. Zet alles direct op schrift als je een afspraak hebt gemaakt.’

Op Horecabo proberen we de pijn wat te verzachten en hebben we een hele stevige aanbieding geplaatst. Vier boekjes voor €20,00 incl. Verzending! Het gaat om de titels: Is alles naar wens? Horeca Blogs en Quotes deel 1, 2 en 3!