Het is lastig om een goed beeld te krijgen van de regels die straks gaan gelden wanneer de horeca gedeeltelijk heropent. In het ‘levende document’ zoals KHN haar eerste protocol noemde, stonden in eerste instantie ook een aantal horecawensen en niet reeds afgestemde richtlijnen. Toch leverde dit document veel nieuwsberichten op die nog overal zijn terug te vinden, dit leidt tot verwarring. De spatschermen zijn voorlopig van de baan als oplossing tussen de tafels en ook met z’n vieren aan tafel binnen 1,5 meter (zonder dat je een huishouden vormt) is van de baan.

met z’n vieren aan tafel?

Met z’n vieren aan tafel binnen 1,5 meter? Aanvankelijk de inzet van KHN uiteindelijk is de polderoplossing dat met 2 mensen binnen de 1,5 meter wel mag. Hoewel, ‘wordt gedoogd’ is een betere omschrijving. Regel per 1 juni: Met maximaal 2 personen mag je binnen 1,5 meter van elkaar zijn, daarboven alleen als je een huishouden met elkaar vormt. Geen maximum aantal gasten aan een tafel (binnen), buiten ook geen maximum aan het gezelschap maar wel 1,5 meter en iedereen aan een tafeltje. In de praktijk zal je veel bedrijven zien die niet beginnen aan een gezelschap van 8 binnen, omdat veel restaurants dan eigenlijk volledig in beslag worden genomen door MEGA tafels!

Veel restaurants bieden voorlopig in juni dus plaats aan tweetjes (zonder 1,5 meter), drietjes en viertjes (zonder 1,5 meter, want uit hetzelfde huishouden) én tafels met veel ruimte tussen de gasten. Maar die zijn eigenlijk voor het restaurant minder interessant om te verkopen.

KHN protocol

Het KHN protocol, is nu beschikbaar. Je kunt het op deze plek downloaden!

Samenvatting regels die bekend zijn: Bron: DEZE WEBSITE

• De horeca kan op 1 juni open vanaf 12 uur, en niet eerder zoals de horeca vroeg.
  • Alleen naar binnen op reservering. Die ‘reservering kan ook aan de deur worden gemaakt. Registratie van gasten die binnen zijn (geweest) is essentieel.
  • Max 30 gasten binnen Dat is exclusief het personeel.
  • Controlegesprek bij binnenkomst. Voor je gast aan tafel gaat, moet je eerst een controlegesprek doen met je gasten. Hebben ze in de afgelopen 24 uur last gehad van hoesten, neusverkoudheid, koorts vanaf 38 graden of benauwdheidsklachten? Of hebben ze een huisgenoot met klachten? Als het vermoeden bestaat dat je gasten corona-gerelateerde klachten zouden kunnen hebben, zal je de toegang moeten weigeren.
  • Ontsmetten bij de ingang. Voordat een gast naar binnen mag, zal hij of zij eerst handen moeten ontsmetten met handgel of door ze te wassen.
  • Bedienen op 1,5 meter. Bedienen binnen de 1,5 meter is toegestaan als de gast dat ok vindt. Dit is een belangrijk punt! Zie aparte blog.
  • Ontsmetten na afloop. Na afloop van ieder bezoek moeten de tafel, stoelen en menukaarten grondig gereinigd worden.
  • Regels moeten zichtbaar zijn. Gasten moeten goed op de hoogte zijn van alle regels. Regels bijvoegen bij reserveringsbevestiging en zichtbaar bekend maken in de zaak is aanbevolen.
  • Feestcafés, clubs en disco’s blijven voorlopig dicht.
  • Vanaf 1 juli mogen restaurants en cafés, mogen naar 100 gasten opschalen. Mits het virus zich gedeisd houdt.

Gijsbregt Brouwer en ik hebben in ons boek Horeca na Corona bewust geen protocollen en regels opgenomen omdat alles steeds verandert. In het boek verwijzen we wel naar deze blogpost.

Gastvrij?

Ik maakte een guest Journey met een praktisch stappenplan. Dit kan je helpen bij trainingen. Wil je die op maat, of misschien wel als grote poster? Check deze website of stuur me even een mail.

Links naar sites met protocollen

De site van de rijksoverheid met actuele regels: DEZE WEBSITE

Een geweldig voorbeeld van een internationale horecagroep van een intern en extern document waarin alle gevolgen van maatregelen zijn uitgewerkt, als je dit vertaalt naar je eigen bedrijf dan ben je klaar. (niet in een uurtje klaar;)) DEZE WEBSITE

De website van KHN met de laatste stand van zaken DEZE WEBSITE

Het protocol van KHN voor heropening DEZE DOWNLOAD

Links naar Blogs over ‘De Horeca Reset’ link 1 Link 2 Link 3 Link 4

5 tips van Wouter voor Foodyard: DEZE WEBSITE

Bestel nu het boek Horeca na Corona en ontvang het volgende week als eerste! Zonder verzendkosten!