Waarom mensen graag in de horeca werken? Voor de magie van het vak! Voor de bijzondere sfeer die je samen opbouwt, voor de gasten die je samen bedient, voor de show die je samen opvoert, voor de momenten voor en na de drukte, voor het gevoel dat je krijgt als het gelukt is, voor het plezier dat je samen hebt. Voor de saamhorigheid die je nergens anders voelt, voor de lessen die je leert van je oudere collega, voor de ‘snelcursus’ mensenkennis die je automatisch volgt, voor het ‘oog voor de ander’ dat je zeker ontwikkelt.

Liefhebbers

Voor de smaken die je leert kennen, voor het verhaal achter de producten, voor de fooi die je krijgt uit waardering, voor de teleurstellingen die er soms ook bij horen. Voor het samen eten, voor elkaar zorgen, het gevoel dat je niet werkt terwijl je dat juist wel doet. Voor de band die je opbouwt met je collega’s die zo sterk is dat je zelfs op een vrije dag op je werk koffie drinkt. Voor het gevoel dat je iedere dag weer krijgt ergens een welkome gast te zijn, waar je thuis, veilig en beschermt bent. Waar gasten, collega’s, leveranciers en voorbijgangers je waarderen om wie je bent. Waar je iedere dag je best doet een nog betere versie van jezelf te worden. Waar de leermeesters soms irritant en streng zijn maar jou wel echt helpen.

En dit is waarom mensen stoppen…

Waarom mensen niet (meer) in de horeca willen werken? Omdat er geen waardering is, omdat er niet wordt samengewerkt, omdat er een kutsfeer is op het werk, omdat de werkgever alleen maar naar personeelskosten kijkt, omdat je niet wordt begeleid, omdat er nooit ergens uitleg over is, omdat alle gasten klagen dat het te lang duurt, omdat er geen vernieuwing is, omdat je er niet jezelf mag zijn, omdat er iedere dag slecht eten is, omdat we eigenlijk altijd met te weinig mensen staan, omdat er altijd vooral heel veel aandacht is voor wat er allemaal niet goed gaat.

Geen groei

Omdat ik stil sta, nooit iets mag leren. Omdat ik me schaam als ik ergens moet vertellen waar ik werk, omdat iedereen de hele dag aan het roken is, omdat we na het werk altijd zoveel drinken dat we de volgende dag nog ellendiger wakker worden. Omdat ik dit ritme niet meer volhoud, omdat niemand iets voor elkaar over heeft bij ons op het werk, omdat ik ook een leven buiten mijn werk wil hebben. Omdat ik er een slecht zelfbeeld van krijg, omdat ik niet wil geloven dat dit normaal is, omdat er in genoeg andere branches werk is. Omdat ik beter verdien.

Iedere horecaondernemer hoeft zich maar één ding af te vragen de komende week: Zouden de mensen uit mijn team het bovenste stukje of het onderste stukje hebben geschreven? Kom op! Zorg voor je team!

Wouter Verkerk ontwikkelde tal van materialen, workshops en boeken die zorgen voor een positieve impuls. Werk aan een topteam en maak er samen een topseizoen van! Laat je inspireren op www.horecabo.nl