Horecabaan

Het seizoen staat voor de deur en veel horecaondernemers houden hun hart vast. Weten de mensen ook in deze moeilijke tijden hun weg wel weer te vinden naar de terrassen en seizoensbedrijven? Zijn onze medewerkers in staat de verwachtingen waar te maken, en liever zelfs te overtreffen? Bij bedrijven die met veel passie en aandacht voor het pure te werk gaan durf ik deze vragen met een volmondig JA te beantwoorden. We gaan een mooi seizoen tegemoet waarbij de beste bedrijven zullen worden beloond door terecht kritische gasten. Kritische gasten die ook komen profiteren van de goede sfeer die wordt gecreëerd door een gedreven medewerker die geniet van zijn horecabaan.tegel

In de afgelopen weken heb ik de eerste trainingen van het seizoen mogen verzorgen voor de teams van een aantal toonaangevende horecabedrijven. Ook mocht ik een verhaal houden op de aftrap van de Missets terras top 100. De mensen die ik sprak, en de sfeer die ik proefde maakten mij optimistisch.  Ik sprak ondernemers die deze laatste weken van de winter gebruiken om hun team op een goede manier voor te bereiden. Om nieuwe mensen op te lijnen en om in de zaak en op het terras onderhoud te plegen. Inspanningen om straks gasten in de zon een geweldige ervaring te bezorgen. Gelukkig snappen veel mensen dat de sfeer in een zaak of op een terras voor het grootste deel wordt bepaald door de medewerkers die het daar al dan niet naar hun zin hebben. Dan is de gouden tip waar ik de gebroeders Demmers van Eemlust in Baarn (terras van het jaar in 2012) naar vroeg even simpel als waardevol: ‘zorg dat je zin hebt in je werk en straal dat uit!!’

Waar mensen ooit nog geringschattend spraken over een (bij)baan in de horeca, is het voor steeds meer mensen een kans die zij met beide handen aanpakken om in te stromen in ons mooie vak. Twintigers die afgestudeerd denken te beginnen aan een baan die aansluit bij hun studie, komen ineens als sollicitant nummer 300 achter in de rij terecht. En andere mensen plukken de zure vruchten van een reorganisatie en ontslagrondes. Deze mensen zijn misschien wel opgegroeid met de gedachte dat je ‘altijd nog de horeca in kan’,  maar komen daar nu op terug. Gelukkig is de kwaliteitshoreca een trotse branche die net als andere zichzelf respecterende bedrijven een gedegen selectieprocedure toepast en alleen genoegen neemt met de beste mensen.

De horeca is eindelijk in de positie duidelijk eisen te stellen aan haar nieuwe en huidige medewerkers. Gasten profiteren daarvan, want de kans is groot dat de gemiddelde terrasbediende deze zomer echt zin heeft in zijn werk. Om geld te verdienen? Natuurlijk. Maar ook en vooral omdat hij het mooiste vak van de wereld mag beoefenen. In de zon nog wel! Ik wens je als medewerker en als gast een fantastisch seizoen toe!

 

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en De Schone Zaak.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.