Horecapersoneel is de toren van Jenga!

Als alles goed en stevig staat dan kan je het je soms veroorloven om iets weg te halen, zonder dat het direct grote gevolgen heeft. Dat kan je zelfs een paar keer doen maar dan gaat het mensen met oog voor detail wel al opvallen. Als je er mee doorgaat, dan ziet iedereen het verval, blijft het meestal nog wel staan maar moet je niet vragen hoe. Als je dan nóg verder gaat, dan stort de hele boel in. Zie hier de beknopte uitleg van het spel Jenga; de toren van blokjes hout.

De toren van personeelsbeleid

De toren van Jenga is een prachtige metafoor voor verval op andere terreinen en ook voor het ‘personeelsprobleem in de horeca’ gaat de vergelijking heel goed op. De toren van personeelsbeleid in de horeca was ooit best heel stevig opgebouwd.  Hij bestond uit tientallen blokjes met de volgende namen: zekerheid, goed salaris, prima fooi, vaste roosters, vaste werktijden, lekker eten en drinken, cursussen, teamuitjes, persoonlijke begeleiding, een transparant en eerlijk contract, toekomstperspectief, nette werkkleding, hulp bij huisvesting, stresspreventie, veilige werkomgeving, professioneel management, prima maatschappelijke status.

Begin deze eeuw brak de periode aan dat flexibel personeel het sleutelwoord werd voor een beter bedrijfsresultaat en personeelsJenga ging van start. En toen in de horeca nog niemand had gehoord van begrippen als lockdown en covid (en corona nog gewoon een biertje was) waren veel ondernemers al aardig gevorderd in het spel. Enthousiast was het ene blokje na het andere uit de toren getrokken en in het jaar 2019 piepte en kraakte het al stevig. De onafwendbare fatale fase van het spel was echter nog veel dichterbij dan men dacht. De instabiliteit van de toren was al voldoende gevorderd voor de mokerslag die het coronavirus voor de branche in petto had. In één klap was alles weg.

Een nieuwe tijd

Bij Jenga is het spel dan uit, de verliezer moet voor straf de toren weer helemaal en op de meest stevige manier opbouwen en dan kan het spel opnieuw beginnen. Maar wat zien we nu in de horeca? De toren wordt helemaal niet stevig opnieuw gebouwd! Men noemt de ruïne gewoon ‘toren’ en kijkt zo onschuldig mogelijk in de hoop dat niemand het door heeft. Maar medewerkers kopen geen knollen voor citroenen, zij hebben tijd gehad voor bezinning en komen pas weer terug als er een knappe toren staat.

Vorige week was ik in een straat waar maar één van de vier horecabedrijven maximaal kon profiteren van het mooie weer en de met heel veel plezier geld bestedende gasten. Welk bedrijf dat was? Natuurlijk het bedrijf met een hele stevige toren van personeelsJenga. Er waren in de afgelopen jaren alleen maar blokjes bijgekomen in plaats van weggehaald. De extra blokjes droegen de namen ‘winstdeling’ ‘vierdaagse werkweek’ ‘vaste uren’ en ‘professionele structuur’.

Lees meer over personeelsbeleid in de boekjes DeJaGraagVraag en MijnCollegaKomtZoBijU. Verkrijgbaar op Horecabo!

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen en Unitouch.