Ontzettend graag geloofde ik de afgelopen anderhalf jaar in (het leven na) De Prik, ik was een gewillige gelovige en dat ben ik nog steeds. Na De Prik hebben we een veel kleinere kans op heel erg ziek worden. Na de prik is het veel lastiger besmet te raken en na de prik kunnen we dus weer op reis, naar de kroeg, samenkomen en zonder maatregelen verder. En dan verdwijnt hopelijk ook die knoop in mijn buik die daar sinds half maart 2020 zit.

Het houdt niet op

In de lange winter van 2020/2021 dacht ik: Hou vol, er is een prik onderweg. Straks gaat de horeca weer open om daarna nooit meer te sluiten. Straks kunnen we weer iets organiseren, weer plannen maken. De hele winter probeerde ik rustig te blijven, niet mijn hele dagen weg te pissen door drieëntwintig keer per uur naar nieuws te zoeken maar dat lukte lang niet altijd want de onzekerheid over de (nabije) toekomst was en is gekmakend. Ik probeerde me dus maar vast te houden aan De Prik. Als iedereen straks is geprikt, dan kunnen we weer! Toch?

Mijn Prik voelde echt als een bevrijding, ik was zo blij dat ik ‘m had. Ook al weet ik dat het geen 100% garantie is tegen alles. Dat er vast ook nadelen kleven aan het gebruik van medicijnen en vaccinaties, dat er farmaceuten zijn die grote winsten maken en dat er misschien ook nog wel een derde of misschien op termijn een vierde prikje nodig is. Voor mij wegen de voordelen en het perspectief op tegen alle nadelen.

Zie je het dan niet?

Volgens sommigen ben ik naïef en met open ogen in een grootschalig experiment getrapt, anderen voorspellen mij een ongewisse toekomst. Zelf zouden ze die prik nooit zetten. Een ‘eigen mening’ een ‘alternatieve waarheid’ en opvallend veel ‘studie en onderzoek’ (van mensen waar je dat nooit van had verwacht) zijn in de mode en met allerlei statistieken, podcasts en (complot)theorieën in de hand schreeuwen ze het uit: ‘Zie je het dan niet?!! Kijk dan, het is zóóó duidelijk! We worden bedonderd!’ En ondertussen is de herfst eigenlijk alweer begonnen en voel ik nog steeds die knoop in mijn buik.

Alleen voor gevaccineerden…

Het moment dat iedereen zelf heeft kunnen beslissen wel of niet een prik te nemen komt in Nederland in zicht. Een situatie waar honderden landen in de wereld jaloers op zullen zijn. Dat zou dan ook het moment moeten zijn dat, in ieder geval voor iedereen die de prik heeft gehad, beperkingen zouden moeten verdwijnen. De kans dat je heel ziek zou worden als je het virus krijgt zou heel klein moeten zijn immers. Toen ik laatst tegen iemand (die er anders naar kijkt dan ik) zei dat ik het logisch zou vinden dat restaurants alleen gasten met een vaccinatiebewijs of negatieve test zouden toelaten, veranderde de sfeer. Toen verwijzingen naar de tweede wereldoorlog werden gemaakt en mij een rol in een bruin hemd mét lidmaatschap van een foute club werd toebedeeld, beëindigde ik het gesprek.

De gevoeligheid van dit thema is haast niet te beschrijven en voor mij ook niet altijd even goed te begrijpen. Voor mij persoonlijk telt dat ik geloof in, en dankbaar ben voor vaccins in het algemeen, ontzettend blij ben dat ik in Nederland woon en werk en dat ik ook zie wat er met besmettingen gebeurt als je alles een week lang loslaat. Ik verlang naar een leven met veel minder onzekerheid en ik denk dat we dat leven met een Prik tegemoet gaan, al zullen er nog genoeg tegenslagen volgen, zal het niet voor iedereen werken en zal er van alles mis blijven gaan.

Juist de horeca

Juist de horeca met al die maanden sluiting. Juist de horeca met alle gevolgen op het gebied van personeel. Juist de horeca zou volgens mij alles op alles moeten zetten om te voorkomen dat er zich straks weer een winter als die van vorig jaar aandient. Ik weet niet of de prik het antwoord op alles is maar ik geloof wel dat het ons een grote stap dichterbij het oude normaal brengt. Dat veel horecabedrijven in de zomer al hebben gezworen nooit mee te zullen werken aan een vaccinatie- en of testplicht in hun zaak is natuurlijk aan hen. Maar wat is dan eigenlijk een werkbaar, veilig en verbindend alternatief?

Bestel mijn boek De Ja Graag Vraag! nu op Horecabo.nl. Boek een eilandsessie op Ameland om samen met mij aan een plan te werken! Volg me op instagram voor horeca-updates, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Deel →
Twitter @wouterverkerk
  • Goed een jaar geleden zaten @wouterverkerk en ik ‘Horeca na corona’ te schrijven. Voor Horeca Info blikken we terug…

U zoekt oplossingen voor uw gastvrijheid vraagstukken?

Neem contact op met Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra

Top