Je collega met een kater is niet stoer maar meestal een alcoholist

In de horeca praten we soms recht wat krom is. Door achter een woord ‘je’ te plakken, worden een drankje en een sigaretje ineens een stuk onschuldiger dan ze in werkelijkheid zijn. Alle waarschuwingen op flessen drank en pakjes sigaretten ten spijt; Horecamensen roken en drinken bovengemiddeld veel. Dat is er een beetje ingeslopen; Naborrels zijn de gezelligste borrels. En mensen die zich nog zo voornemen ‘vanavond niet te drinken’ gaan na hun dienst bijna altijd voor de bijl: ‘Eentje dan!’ Maar dat lukt bijna nooit. Eentje.

Te vaak, te veel drinken

Ik heb zelf tot een jaar of tien geleden heel veel gerookt en ik heb veel meer gedronken dan goed voor me was. En nog drink ik graag een glas en als het gezellig is, drink ik er nog een paar. Maar ook veel vaker niet. Deze blog is zeker geen oproep nooit meer te drinken, alsjeblieft niet, maar laten we wel wat meer oog hebben voor het woordje ‘te’ en dan vooral voor de woorden ‘vaak’ en ‘veel’.  Want ieder horecateam kent wel één of twee collega’s die een probleem hebben met alcohol of drugs. Die het niet onder controle hebben. Die gezellig proberen te doen maar dat eigenlijk al heel lang niet meer zijn.

Een collega met een kater is verschrikkelijk, daar valt niet mee te werken. Dat is slecht voor de sfeer, slecht voor de gast en slecht voor het bedrijf. Toch gebeurt het maar zelden dat die collega direct wordt aangesproken. Wat er wel gebeurt? Nou, die hele leuke collega die er het laatst was bijgekomen, die heeft toch ergens anders een baantje gevonden. En die andere collega? Die wil liever niet meer werken als Hans werkt. En gasten, die vinden het maar gek dat de service zo traag is, de ober zo druk en vergeetachtig of dat de serveerster zoveel transpireert.

Helpen en niet wegkijken

We moeten niet wegkijken als iemand te vaak, te veel drinkt. We moeten proberen te helpen. Collega’s die een probleem hebben met een fles, hebben dat binnenkort thuis en daarna op hun werk. Dat gun je niemand. Een drankje is voor hen allang niet meer gezellig en voor hun omgeving ook (al lang) niet (meer). Werken met een kater is niet stoer maar niks anders dan het bewijs dat iemand niet kan matigen en het voor lief neemt dat hij de volgende dag de sfeer verpest. Daar is niks stoers aan, dat is onprofessioneel.

Hoe vaak wordt er in jouw bedrijf gedronken door personeel? Hoe vaak wordt er te veel gedronken? Hoe reageert men in jouw bedrijf op collega’s met een kater? Wat hebben jullie afgesproken om alcoholgebruik te matigen en op sommige dagen wellicht uit te bannen? Is de alcoholcultuur in jouw bedrijf wellicht reden voor sommige potentiële medewerkers om af te haken? Heb je tools om mensen te helpen met een drankprobleem?

Een gezonde(re) leefstijl is geen modegril, het is de beste manier om nog heel lang te genieten van het mooiste vak ter wereld. Bedrijven die daar serieus aandacht aan besteden, hun medewerkers helpen op een goede manier te leven met alle verleidingen om hen heen, die bedrijven, Die Snappen Het!

Mijn nieuwe boek heet ‘Daar snappen ze het!’ en het komt half november uit. Via deze link doe je een pre-order en betaal je €15,00 in plaats van €16,95. Inclusief verzendkosten én gesigneerd!

Laat je begeleiden bij de ontwikkeling van je concept, je structuur en je plan! Neem contact op met Plan Boutique.

Volg me op instagram voor horeca-updates, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.

Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".

Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven zoals Verkerk Bartstra Gastvrijheid Consultants en Plan Boutique, het horeca hoofdkantoor van Nederland! en van Nobel Drinks, Bidfood, Eyes for Details, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en The Dutch Cocktail Club.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.