Toen het in februari een paar dagen echt voorjaar leek, wens-dachten veel horecamensen dat de bevrijding aanstaande was. De drukte in de parken, de gesloten horeca terrassen, de binnensteden die veranderden in grote picknickpleinen en de verkiezingen die aanstaande waren ontlokten ministers, burgemeesters en andere politici de belofte dat de terrassen gauw zouden mogen openen. ‘Want in de horeca is er tenminste controle op de drukte!’

De vorige persconferentie van maandag 8 maart had weliswaar weinig goed nieuws, het geboden perspectief gaf wel degelijk hoop. ‘Met Pasen op het terras!’ Maar ook toen was er al in de kleine lettertjes te lezen dat het dan wel onder strikte voorwaarden zou zijn, met ruimte, met een gelimiteerd aantal gasten en waarschijnlijk alleen overdag. Maar wat kon ons dat schelen? We gingen weer open! Overal zag je personeelsadvertenties verschijnen, overal ging horeca-bloed sneller stromen.

Verkiezingen zijn achter de rug

Maar toen de zon weer achter de wolken verdween, de besmettingen opliepen en de verkiezingen achter de rug waren, lekte de inhoud van de persconferentie van dinsdag 23 maart al vroeg uit. Voorlopig is er helemaal geen ruimte voor versoepelingen, de terrasplannen gaan terug in de ijskast. De gifbeker moet echt helemaal leeg. De eerstvolgende verkiezingen zijn bovendien pas over een paar jaar…

‘Het virus is bezig met een opmars…’ ‘Het ziet er niet goed uit…’ ‘Mensen, kijk toch uit!’ ‘U zou zich allemaal veel beter aan de maatregelen moeten houden!’ Maar in de aanloop naar de verkiezingen, op de verkiezingsdag zelf en tijdens de uitslagenavond golden er voor de dames en heren in Den Haag zelf, even geen maatregelen. Men mocht gewoon samen komen, de 1,5 meter was er even niet, lekker samen een biertje drinken, op tafel dansen en tot ver na 21.00 uur over straat. Wie gunt het ze niet? Iedereen zou dat wel willen.

cynisme een desillusie

Tot zover de cynische, teleurgestelde en gedesillusioneerde reactie van een man die zich net zo beet genomen voelt als iedereen. Maar door wie? Door het virus? Door politici? Door het feit dat je machteloos bent? Door een minister op gekke schoenen? Het zal de combinatie zijn. Maar iedereen die deze tegenslag nu aangrijpt definitief te knakken zal daar de rest van zijn leven spijt van hebben. De finish is immers in zicht en dan is opgeven geen optie meer. Nu moet je door, vergeet niet je buurman van de grond te rapen en het samen te doen.

Blijf naar de bal kijken, ga stoïcijns verder. Troost je met de gedachte dat een terras in miezerig maart meestal toch geen winstpakker is. Nú de laatste voorbereidingen, de uitwerkingen van verschillende scenario’s van open met maatregelen, tot drukker tot ‘het oude normaal’ tot en met mega-knetter-druk. Hoe ga je het doen? Hoe ga je rendement zeker stellen? Met wie ga je het doen? Met welke kaart? Met welke kassa? Met welke QR oplossing? Maak afspraken met je team. Laat me je helpen. Er staat een nieuwe inspiratiekit voor je klaar in de shop. 25 boeken (5 titels), negen oefeningen, een handleiding voor je eigen training, posters en methodiek tegen de kostprijs van €75,00 inclusief verzendkosten en BTW. De voorraad van deze nieuwe variant is ook beperkt, de eerste negen bestellingen ontvangen ook Wouters Big5 the game!

Volg me en schrijf je in op de nieuwsbrief

Volg me op Instagram: www.instagram.com/wouterverkerk

koop boeken en materialen op horecabo: www.horecabo.nl

Schrijf je in voor mijn Email-Updates: Inschrijven updates Wouter