Betrokkenen spreken van keiharde onderhandelingen, politieke spelletjes en dubbele agenda’s. Het is er lang niet altijd even gezellig aan toe gegaan in de overleggen tussen de Horeca en de overheid. De inzet was hoog en het voorlopige resultaat mag er zijn. Horeca binnen de 1,5 meter is een puzzel die schreeuwt om een paar aanwijzingen en hints naar de oplossing. Die zijn er dus nu. KHN heeft het protocol gisteravond vrij gegeven: HIER KAN JE DAT dowloaden.

Binnen 1,5 meter

Na een gesprek aan de deur, nadat je zeker weet dat je gasten klachtenvrij zijn, is bedienen, bestellingen opnemen, bijschenken en debarrasseren aan tafel binnen de 1,5 meter toegestaan. Je gasten moeten dan wel allemaal zitten. Het is natuurlijk de vraag of je gasten dat zelf ook prettig vinden. Het is dus niet ondenkbaar dat dit een normale horecazin zal worden: ‘Goedenavond, fijn dat u er bent. Vindt u het fijn om bediend te worden of zullen wij u vanavond service verlenen op 1,5 meter?’

Een restaurateur uit Capelle aan den IJssel stelt deze vraag al sinds er gereserveerd mag worden aan gasten en wat denk je? 86% wil graag ‘gewoon’ bediend worden.

Ondernemers doen er goed aan met hun medewerkers duidelijke afspraken te maken over de werkwijze en er samen alles aan te doen de triage serieus te nemen. Een richtthermometer voor medewerkers en bediening is niet zo’n gek idee, zorg dat je die op tijd bestelt.

Met twee gasten aan tafel

Eindelijk weer uit eten met een goede vriend of vriendin! Het heeft er volgens ingewijden lang naar uitgezien dat dat op 1,5 meter afstand had gemoeten in een restaurant. De inzet van KHN was, zoals iedereen heeft kunnen lezen in de eerste versie van het protocol, 4 gasten binnen de 1,5 meter toegestaan aan tafel. Dat is nu maximaal 2 gasten geworden. Dat is, hoewel minder dan gehoopt alsnog een geweldige overwinning voor de horeca. Ook hier geldt natuurlijk wel dat er ook gasten zijn die zelf prijs stellen op afstand van hun gezelschap.

Het is niet ondenkbaar dat KHN zich hard zal maken voor een uitbreiding naar 4 of meer gasten per 1 juli bij de verdere versoepelingen.

Binnen max 30 blijft staan

Of een restaurant nu 100 vierkante meter heeft of 1600 vierkante meter heeft, 30 gasten is 30 gasten. Dat is verschrikkelijk nieuws voor veel ondernemers en laten we hopen dat het maar voor een maand geldt. Het verdelen van gasten over meerdere zalen (en net doen of je meerdere ‘restaurants’ hebt) mag dus niet.

Conclusie

Het is een enorme puzzel en de praktijk zal veel duidelijk maken. Uitgangspunt is wat mij betreft altijd geweest dat het in de horeca vooral heel gezellig moet zijn, bovendien een plek waar alles altijd mag. Nu dat niet zo zal zijn krijgt de horeca het al zwaar genoeg maar bieden de resultaten en de nieuwe richtlijnen voor heel veel zaken tenminste wel houvast en een kans er iets heel moois van te maken.

Kijk naar de toekomst van je vak, denk na over de tijd die gaat komen. Wat is de toekomst van horeca? Wouter en Gijsbregt maakten een boek over Horeca in en na de coronatijd. ‘Horeca na Corona’ komt op 1 juni uit en is te bestellen in alle boekhandels van Nederland en Belgie en op DEZE WEBSITE (geen verzendkosten!)