Komt er nu een intelligente energie lockdown in de horeca?

Van een lockdown hadden we voor corona nog nooit gehoord, een verhoging van het minimumloon met 10% was tot voor kort onvoorstelbaar en energierekeningen die zo veel hoger zijn dat je het je gewoon niet kan voorstellen leken tot voor kort alleen in hele verre landen voor te komen. The perfect Storm trekt over ons heen en niemand weet echt goed wat hij moet doen. Naar onze overheid hoeven we niet te kijken, die weten het zelf ook niet meer.

Toen een virus ons bedreigde, werden we direct gerust gesteld door de overheid. Nu Energie, koopkracht, inflatie, personeelstekort, droogte en schaarste ons parten spelen is het oorverdovend stil. En sommige ondernemers vinden dat eigenlijk helemaal niet zo erg omdat zij vinden dat het dan pas echt spannend wordt en het ondernemersbloed sneller gaat stromen. Die hebben zich met terugwerkende kracht vooral gestoord aan de massieve coronasteun in de afgelopen jaren.

Je moet de vechtlust van ondernemers nooit temmen

Een ondernemer liet me deze week weten: ‘Toen we gedwongen dicht moesten en niemand wist waar het naartoe ging, tuurlijk. Toen was het logisch, maar heel veel pakketten daarna hebben gewoon de markt verstoord. Veel ondernemers werden verleid te stoppen met nadenken en ondernemen, omdat het financieel veel slimmer was om niets te doen, dan om te innoveren en te vechten. Terwijl je de vechtlust in ondernemers nooit moet temmen, daar komen ongelukken van. Kijk maar wat er nu gebeurt: Iedereen zit als een konijn op de snelweg stil te wachten hoe de koplampen op hen afkomen.’

Een retail-ondernemer die ik vorige week bezocht had geen zin om af te wachten. Alle artikelen in haar winkel waren op-geprijst. Op de labeltjes was de oude prijs doorgestreept en daaronder stond de nieuwe, hogere prijs met hand bijgeschreven. Een beeld waar we de komende tijd aan moeten gaan wennen ben ik bang.

Energiemaatregelen die de horeca treffen

Ondertussen waarschuwen Britse media voor energiemaatregelen die lijken op de restricties rond Corona. Om zoveel mogelijk energie te besparen wordt er gerept over driedaagse schoolweken, sluiting van duur verwarmde zwembaden en…. een vroege sluiting van horeca.

Sinds corona is de tekentafel een plek waar slimme ondernemers steeds meer tijd doorbrengen. Plannen maken, evalueren, plannen aanpassen en opnieuw beginnen. Steeds een nieuwe configuratie van prijs, personeel, capaciteit, assortiment, service, concept en openingstijden. De tijd waarin we leven verandert zo snel, alleen een konijn op de snelweg verandert dan niet mee.

Laat mij je samen met de consultants van Plan Boutique helpen een plan te maken voor de komende tijd en je de methodiek eigen te maken zodat je dat daarna zelf kan. Kom naar de Eilandsessie in November op Ameland of koop mijn boek ‘Moderne Horeca’ hier.

Sinds januari 2022 verstuur ik iedere maand een doos vol inspiratie, handvatten, voorbeelden en methodes om mee vooruit te gaan. Via deze link kan je een abonnement afsluiten.

Volg me op instagram voor horeca-updates, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en De Schone Zaak.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.