‘Als ik eerlijk ben Wouter, heb ik eigenlijk het liefst dat we dit jaar helemaal niet meer open mogen. Het klinkt misschien gek maar ik zie het helemaal niet zitten. Hoe zie je dat voor je? Alles versieren? Waarschuwingslampjes in de kerstboom? Weer de hele dag voor politieagentje spelen? Als we al open zouden mogen is het met heel veel restricties en maatregelen. Het levert dus veel stress maar geen euro op. De zekerheid van iets níet mogen is voor mij nu veel fijner dan de hoop op misschien open. Bovendien, dit wordt de eerste kerst in 20 jaar dat ik thuis ben en hopelijk zal het in de komende 20 jaar ook niet meer gebeuren. Ik probeer er dus ook maar een beetje van te genieten.’

Voorjaar open!

Veel horecaondernemers zijn wel klaar met 2020. Ze maken letterlijk vast de balans op, sluiten de boeken en hopen er nooit meer in te kijken. Ze rekenen uit waar ze straks in 2021 staan als ze voorzichtig weer open mogen.

Een ondernemer uit Utrecht vertelde me vanmorgen dat hij zich volledig heeft ingesteld op 1 maart en is tot die tijd in verbouwing: ‘Ik heb gewoon ook mijn terras nodig om een beetje normaal te draaien onder deze omstandigheden. Dit voorjaar gaan we draaien zoals we nog nooit hebben gedaan, dat weet ik zeker. Ik ben liever in het voorjaar open dan met kerst!’

Ron Blaauw hakte vanavond na de persconferentie zelf de knoop door: Hij focust zich met zijn team op KerstThuis en gaat in 2020 niet meer open. Ook restaurant Onze Kerk in Hooge Zwaluwe kondigde afgelopen week een langere winterslaap aan. Zij hebben vertrouwen in de goede afloop en trekken daarom nu wel hun eigen plan. Als blijk van steun en waardering ontvingen zij van hun gasten reserveringen voor kerst 2021.

licht aan het einde van de tunnel

In het voorjaar was alles nieuw, wisten we niet waar we mee te maken hadden en leek alles uitzichtloos. Nu zijn we gewend aan de nieuwe situatie, worden alle mogelijkheden die overblijven benut en lijkt er licht aan het einde van de tunnel; Er zijn goede berichten over vaccins. Testen worden nauwkeuriger en sneller. De Economie trok ontzettend aan in de maanden dat de maatregelen afnamen dus is er goede hoop dat dit in het voorjaar weer zal gebeuren.

De gifbeker moet echter helemaal leeg, het is een lange donkere periode die er nog aankomt en steun is broodnodig. Ondertussen is er creativiteit, ondernemerszin en tijd om helemaal klaar te staan voor 2021. Niet voor iedereen, voor sommige ondernemingen komt de heropening te laat en dat doet pijn in ieder horecahart.

Volg mijn horecaupdates op Instagram

Op 27 november is het Black Friday en dat zal je merken op http://www.horecabo.nl We komen met een spectaculaire aanbieding!

• Goed een jaar geleden zaten @wouterverkerk en ik ‘Horeca na corona’ te schrijven. Voor Horeca Info blikken we terug…