‘Goedenavond mevrouw, welko… ‘ Ze was al doorgelopen. Het was een vrouw, eind vijftig, kort haar, bril op en een blik van vastberadenheid in haar ogen. Blijkbaar had ze mij daar niet verwacht bij de deur. Ook het bordje waarop staat dat er iemand bij de deur de mensen naar een tafel brengt miste ze en liep ze half omver. Ze stoomde door naar het restaurant en speurde als een echte detective naar een vrije tafel voor twee. Haar man stond nog wel bij de deur te wachten en probeerde haar terug te roepen. ‘Magda!’  Er was geen redden meer aan. Magda was op tafeljacht en zou niet rusten voor ze een tafeltje had gevonden. Magda is de doe-het-zelf-gast.

Ergernis bediening

Mensen als Magda maken ons werk in de horeca soms best uitdagend. Ze luisteren niet, ze lezen niet en ze lijken uit te stralen dat ze boven alle wetten staan. ‘Alsof de zaak van hen is.’ Is het de angst iets niet te krijgen waar ze zo naar verlangen?  Het is natuurlijk een misvatting dat je op deze manier je kansen zou vergroten, je wekt alleen de ergernis van de bediening. Maar leg dat Magda maar eens uit.

Overlevingsmodus

Soms kunnen mensen in een bepaalde overlevingsmodus verkeren, terwijl het voor omstanders een raadsel is waar het gevaar dan dreigt. Je ziet het bij buffetten waar de bodem van de schaal gerookte zalm in zicht komt,  mensen krijgen dan diezelfde blik in de ogen, en beginnen uit voorzorg 400 gram per persoon op hun bord te laden. Ander voorbeeld zijn de talloze handdoeken die ligstoelen bij het hotelzwembad onnodig bezet houden. Horecamensen weten dat er voor iedereen genoeg is, behalve als mensen nou precies dat gaan doen.

Zou het helpen om Magda als ze eenmaal zit, een set keukenkleding te geven?  ‘Ik neem aan dat u straks ook uw eigen maaltijd bereidt?’ Of bieden we haar een korte barista-workshop aan. ‘Weet u hoe onze koffiemachine werkt, of zal ik u een korte instructie geven? U doet het toch allemaal graag zelf?’

Het zal waarschijnlijk alleen leiden tot hilariteit onder de bedieningsmedewerkers, maar de boodschap breng je niet op haar over. Magda zal onze goede bedoelingen niet herkennen. Magda heeft niet zo in de gaten wat er om haar heen gebeurt, Magda is vooral bezig met haar eigen programma. Maar waarom doet Magda dat?

Een beetje spannend

Horecamensen willen nog weleens onderschatten dat horecabezoek voor veel mensen best ingewikkeld is. Niet alledaags, en bovendien een beetje spannend. Niet iedereen is gewend zich te begeven in een ruimte met honderd mensen of meer. Niet iedereen bezoekt horeca bijna dagelijks. Dat mensen naar je kijken en vast iets van je vinden…. Dat mensen naar je luisteren… Dat je niet weet wat je moet zeggen. Niet precies weet wat je moet doen. Eigenlijk is dat allemaal niks voor Magda.

Magda is helemaal niet arrogant, ze is onzeker en daarom doet ze zo zenuwachtig en raar. Magda straalt uit dat ze geen hulp nodig heeft, maar dat is precies wat ze zo goed kan gebruiken.

Alleen dit weekend (tot en met zondag 26 november) zijn al Wouters Boeken (7 stuks) samen met de boeken van Petra Venekamp (3 stuks) en Peter Schoenmaker (2 Stuks) in een Black Friday-pakket te bestellen voor de ongelooflijke prijs van €75,00! (dat zijn dus 12 boeken voor €75,00!!) Bestel via deze link!

Eerder verscheen deze blog in andere vorm onder de titel: ‘De doe het zelf gast’