Met kerst snapt iedereen ineens dat horeca een vak is!

Op de radio vertelde minister Jet Bussemaker afgelopen week met een ‘jeugdjournaalstem’ dat zij horecamensen ontzettend waardeert. Als voorbeeld vertelde ze over een avond die ze vlak daarvoor had beleefd. ‘Koks die heerlijk eten hadden klaargemaakt en de bediening had de tafels zo prachtig mooi versierd…’ Voor de goede orde, ze had het over reguliere horeca niet over een centrum voor dagbesteding. Zij sprak over vakmensen alsof het kleuters waren die een hele mooie kleurplaat hadden gemaakt.

Ga er maar lekker voor zitten!

Veel horecamensen zijn het wel gewend om mensen die niks van ons vak begrijpen er zo over te horen praten. Ze snappen niet wat er bij komt kijken om op een avond 120 mensen a la carte te laten eten en iedereen ook nog binnen een paar uur blij de deur uit te laten lopen. In de laatste week van het jaar is er overigens ineens wel altijd veel respect. Met kerst moeten mensen namelijk zelf voor meer dan vier personen ‘Eten koken en tafels versieren.’ Dan is het onze beurt om er eens goed voor te gaan zitten!

De gemiddelde Nederlandse thuiskeuken is met kerst alleen veilig te betreden in een asbestpak, zoveel roetdeeltjes komen er uit de oven, waar een poging tot een gevulde kalkoen al vier uur niet in de oven staat maar per ongeluk op de magnetron-grill-bovenwarmte-combi-stand staat te draaien. Ondertussen heeft aan tafel niemand iets te drinken, is de sfeer om te snijden en is iedereen de muziek, de temperatuur, de favoriete drankjes van de gasten en ruimte in de garderobe vergeten.

Alles werd verkeerd om gedekt

Afgelopen vrijdag had ik een geweldige lunch in een van de beste restaurants van ons land. Zelden genoot ik ergens zo van kleine details. Mijn tafelgenoot en ikzelf zijn beiden linkshandig. Dat was me nooit opgevallen. De sommelier had er echter precies 15 seconden voor nodig. Zonder er een woord aan te wijden greep hij in, verplaatste side-plates naar rechts en vanaf dat moment werd alles ‘verkeerd om’ gedekt. Ook door zijn collega’s, foutloos.

zaterdagavond

Een paar dagen later zag ik deze foto uit een ander toprestaurant op Facebook langs komen. Het zijn de voorkeuren, aanwijzingen en speciale wensen van tafels van die avond. Werkelijk niks is in deze bedrijven te veel, het is vakmanschap in de meest pure vorm, en als je dat echt heel heel heel erg goed doet? Dan ziet het er blijkbaar kinderlijk eenvoudig uit!

 

Iedereen die werkt wens ik een heerlijke kerst toe en iedereen die vrij is: Sterkte!

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen en Unitouch.