Door Maikel Lindewegen van 402 Financiële dienstverlening. ‘Wouter, ik ben boos! Wil jij publiceren waarom ik boos ben?’

“Met verbazing constateer ik de afgelopen week en dan vooral vanaf afgelopen zaterdag de grote hoeveelheid mensen die niet naar de overheid luisteren en er vrolijk op uit gaan. Niet alleen de stad in om te “winkelen”, maar ook de fiets op of een natuurpark in. Zelfs het boeken van vakantiehuisjes in eigen land neemt een vogelvlucht. Ruim 2 x zo veel aanvragen als vorig jaar in dezelfde periode wist een bookingssite te melden. En dan heb ik het nog niet eens over al die privé feestjes met grote groepen mensen vanwege de verjaardag van onze Koning. Zelf had ik al drie uitnodigingen. Mensen, schaam, ja schaam u diep!!

Thuis ‘werken’ maar wel een weekendje weg…

Ik werk in een organisatie die bijna 400 horecabedrijven adviseert en ondersteunt. Daar zie ik bij al onze relaties hoe zwaar het is om als ondernemer door deze crisis heen te komen. Dagelijks staat de telefoon roodgloeiend met ondernemers in paniek die door de uitzichtloosheid van de lengte van de corona-epidemie niet weten hoe hun toekomst eruit ziet en wat doet u?  U gaat erop uit want u verveelt u. Waar haalt u de brutaliteit vandaan om zo de spot te drijven met de ellende van uw werkgever en alle overige ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis….

Beseft u wel wat u doet, dat door het niet nemen van uw verantwoordelijkheid om binnen te blijven de coronacrisis wel eens fors langer kan gaan duren dan dat uw werkgever en alle andere werkgevers hopen, dat uw werkgever en dus ook alle andere werkgevers hierdoor de deuren voorlopig gesloten moet houden en dat u hier dan medeverantwoordelijk voor bent? Nee natuurlijk beseft u dat niet, met oogkleppen op gaat u er lekker op uit want daar heeft u zin in. Uw salaris wordt einde van de maand toch wel weer gestort en, oei wat fijn, zelfs het vakantiegeld komt er ook nog aan deze maand. Gezellig allemaal in de rij staan bij de volgende ijssalon en dat ijsje lekker opeten op het terras van een gesloten horecabedrijf.

Zoals gezegd, u moet u diep schamen en ik irriteer me er meer dan mateloos aan. Al weken werk ik vanuit thuis in een professorisch ingericht kantoortje en maak ik geen afspraken omdat wij dagelijks geconfronteerd worden met alle ellende die de corona crisis met zich mee brengt. Is dat fijn, nee dat is dramatisch, maar ik, en al mijn collega’s van kantoor kunnen niet anders omdat wij midden in de materie van de ellende zitten en daardoor verantwoordelijkheid nemen. Gaan jullie dat nu ook eens allemaal doen en luister en acteer binnen de regels die ons op worden gelegd.

Denk nou eens na!

Ja, ik mopper op u als onverantwoordelijke burger, maar de oorzaak ligt ook bij de overheid. Over veel wordt nagedacht maar er wordt te weinig gecommuniceerd. De hele dag wordt je doodgegooid met mensen die hun nikszeggende mening geven in die net zo nikszeggende praatprogramma’s waarbij de kijkcijfers worden beoordeeld als zijnde het een spannende wedstrijd. Overheid, koop zendtijd die nu ongetwijfeld heel voordelig is en communiceer richting de onverantwoorde burger dat zij verantwoordelijk moeten worden. Dat begint door ze als kind toe te spreken en ze te wijzen op hun verantwoordelijkheid als burger en werknemer richting overheid, elkaar en vooral hun werkgever. Wie betaalt immers iedere maand!!

Alleen door gezamenlijk gedisciplineerd de regels te blijven volgen kunnen we zorgen dat corona onder controle komt en dat de maatregelen hopelijk snel en blijvend versoepeld kunnen worden.

Het ijs van nu kost u straks uw vakantie!

Van de beroepsbevolking is 92% werknemer of ZZP-er dus ik vraag aan al deze 92% plus aan alle mensen die niet onder de beroepsbevolking vallen, totaal ruim 16 miljoen mensen, toon uw discipline en verantwoordelijkheid richting de 650 duizend werkgevers die het als minderheid straks voor de meerderheid op moet lossen. Doet u dat niet, dan blijven er straks fors minder werkgevers over en dan raakt het u hoogstwaarschijnlijk we. Het extra ijsje van nu kan dan misschien wel een hele vakantie schelen!!”

In tien jaar tijd is dit de tweede keer dat iemand anders dan ikzelf op deze pagina publiceert. Het is dus een uitzondering maar ik wilde Maikel graag zijn verhaal laten vertellen.