Ongelooflijk! Dit doen de ergste horecabazen van Nederland!

43143595 - closeup portrait of scared young woman covering with hand her mouth isolated on gray wall background

‘Er is toch geen CAO dus je kunt niks tegen me beginnen…’ Hij zei het echt! De gekste dingen worden aan jonge horecamensen als waarheid verkocht. Het feit dat er geen CAO is geeft sommige ondernemers het gevoel dat medewerkers vogelvrij zijn en dat zij daar mee kunnen doen wat ze willen. Een medewerkster van 19, gestopt met school, die zelfstandig moet rondkomen volledig uitknijpen. Stoere jongen ben je dan… Het zijn werkgevers van de allerergste soort; je gunt je ergste vijand geen baan bij ze.

Twee eeuwen terug in de tijd

We leven in een tijd dat ons mooie vak verschrikkelijk onder druk staat. Er zijn heel veel problemen om aan nieuwe mensen te komen in de horeca en dat heeft verschillende redenen. Zo helpt het bijvoorbeeld echt niet dat de werkgeversorganisatie ontzettend treuzelt met een nieuwe CAO. Maar het feit dat er gewoon veel te veel werkgevers zijn die denken dat ze alles kunnen maken, die hun medewerkers wat betreft werknemerspositie twee eeuwen terugplaatsen… Tja, dan is het voor welwillende ondernemers vechten tegen de bierkaai.

Die slechte ondernemers verpesten het voor iedereen. Dit zijn de tien ongelooflijke dingen die werkgevers doen met hun medewerkers in de Horeca:

  1. Even op stand-by

Je schrijft alleen je uren in de tijd dat het druk is, als het rustig is zit je onbetaald op de bank. Uiteraard betaal je in die tijd op de bank zelf voor je drankje. Als je ook iets te eten bestelt kom je aan het einde van de dag precies op 0 uit.

  1. Kastekort en breuk van salaris

Als er een fout is gemaakt met wisselgeld, als je iets hebt gebroken, als er een gast is weggelopen zonder te betalen. Jammer!!! Dat betaal je zelf. Hopelijk had je genoeg fooi, anders halen we het van je riante salaris af!

  1. Wel af en toe geld, nooit een strook, geen administratie

‘De loonstroken en je contract komen er aan hoor!’ Het is al vijf maanden lang de vaste begroeting van je baas. Je kan nergens terugzien welke uren zijn betaald en na drie maanden weet je het zelf ook niet meer. ‘ Eigen schuld’ zegt hij dan…

  1. In de horeca hebben we geen eindtijden en pauzes

‘Ja, in de horeca hebben we geen eindtijden…’ Maar als je om 10 uur bent begonnen is het natuurlijk ook een beetje gek dat je denkt dat je om 21.00 uur vrij bent. Behalve als het rustig is, dan hoef je niet te komen: ‘ Jij wilt toch altijd zo vroeg weg? Nou, weet je, kom vandaag maar helemaal niet!’

  1. Nooit weten wanneer je moet werken

‘Jij zei toch dat je flexibel was toen je hier kwam werken?’ Eens per week maken we een rooster, maar soms komt dat er niet van, dan maken we ‘m een of twee dagen later. Of gewoon een week niet en dan krijg je gewoon ’s ochtends een whats app hoe laat en of je moet komen. Je bent toch flexibel?

  1. Fooi is voor de baas

‘Die fooi zou jij niet krijgen als jij hier niet zou werken, dus die fooi is niet voor jou, maar voor mij!’ Einde verhaal. Je hoorde van je collega dat hij dat al jaren zo doet. Hij schaamt zich er niet voor hoor, hij gelooft echt dat hij gelijk heeft en de rest van de wereld gek is!

  1. Proefdag is gratis

‘Wij hebben je de hele dag begeleid, risico gelopen dat je fouten zou maken, je ervaring laten op doen. Eigenlijk zouden we geld van jou moeten vragen!’ Uiteraard stuur je de beste man een bos bloemen om hem te bedanken voor de mogelijkheid 14 uur af te wassen en wc’s te poetsen. Wat een genereuze man! Ongelooflijk, wat een gastvrijheid!

  1. Betalen voor heel slecht eten

‘Hé, waarom gooi je die vis nou weg? Over datum? Nee joh, kan je altijd drie dagen bij optellen. Kan je toch voor personeelseten gebruiken! Wil je voor mij zo even een biefstukje bakken, dank je!’ Je hebt een praktische baas, ziet altijd mogelijkheden. Wat een creatieve duizendpoot is het toch ook. En bovendien, na 19 dagen friet is vis een spannende afwisseling. Zeker deze vis!

  1. Kijk maar hoe je thuis komt!

‘Als ik vervoer interessant vond dan was ik wel een taxibedrijf begonnen. Waarom heb je trouwens niet gewoon een auto?’ Je baas is zo druk, hij vergeet soms even dat het niet mogelijk is om van 1121 netto een huis, eten en drinken en ook nog een auto en parkeergeld te betalen. Arme man, zo druk!

  1. Verplicht neprecensies plaatsen

‘Gasten komen af op reviewsites en met de score die we nu hebben wordt dat natuurlijk niks. Als jullie niet vanaf nu allemaal drie positieve recensies per persoon per week gaan plaatsen, dan weet ik niet of ik nog wel werk voor jullie heb!’ Aaah, zo komen die andere bedrijven natuurlijk allemaal aan hun reviews, dat doen hun medewerkers!

Werknemersreviews

Het is NU tijd voor een horeca recensie site voor werknemers. Een gast kijkt online ook even naar ervaringen van andere gasten voor hij ergens gaat eten en een passagier van Uber kijkt naar de score van een chauffeur. Een medewerker zou dan toch ook de reviews moeten kunnen zien van andere medewerkers in een horecabedrijf? ‘Waar kom ik te werken en wat is dat voor werkgever? Komt hij zijn afspraken na en is het daar leuk?’ Bedrijven moeten kunnen reageren, net als bij IENS. De goede bedrijven hebben niks te vrezen.

We wachten heel lang op een CAO, we wachten heel lang op verbetering. We willen allemaal aan goede mensen komen… Nou, aan de slag dan! Maak reclame met je werkgeverschap en profiteer. ‘Kom werken bij de nummer 1 van deze stad!’ Ik sprak al een paar ondernemers die het idee toejuichen. ‘Heel graag, wij doen alles voor onze mensen, dat mag iedereen weten! Graag zelfs.’ Kijk, dat bedoel ik.

 

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en De Schone Zaak.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.