Ontslagbrief aan slechtste horecabaas

Geachte heer Marken, beste Johan,

Bij deze zeg ik na precies zes jaar mijn baan op. Ik neem ontslag. Ik heb nog ongeveer 1200 overuren en zes weken vakantie staan, dus ik hoop eigenlijk dat ik deze maand niet meer hoef terug te komen en dat gisteren mijn laatste dag was. Uitbetalen van al die extra uren zal je jou kennende wel niet doen, dus ben ik liever de rest van deze maand vrij.

Tegenovergestelde

Hoe meer we proberen nog gastvrijer met gasten om te gaan, hoe meer aandacht wij besteden aan kwaliteit van producten en vakmanschap voor onze gasten, des te meer erger ik me aan de manier waarop jij met je medewerkers omgaat. Wij behandelen onze gasten precies het tegenovergestelde als jij ons behandelt.

Kasverschil uit fooienpot

Waar voor onze gasten zoveel is verbeterd, vooral omdat wij als team altijd bezig zijn met vernieuwingen en trends, zo is voor ons alles hetzelfde gebleven en zelfs verslechterd. We werken veel meer uren dan we betaald krijgen, en we horen alleen maar van jou wat er allemaal niet goed gaat. Wij werken al ruim drie jaar voor hetzelfde loon, de kasverschillen worden betaald uit onze fooienpot en het personeelseten is horeca onwaardig. We eten vier keer per week hetzelfde en de chef zegt dat het komt omdat het van jou niks mag kosten en het anders van zijn percentage afgaat. Een kapper loopt toch ook niet rond met happen uit het haar?

Er is meer dan geld

Vorige week heb je aangekondigd dat alle dranken voor de medewerkers voortaan (tegen verkoopprijs!!!) betaald moeten worden uit de fooienpot en dat de rokers een inhouding krijgen op het salaris van honderd euro voor de zogenaamde pauzes. Ook krijgen de kelners die de minste taart verkopen aan koffiedrinkers nu iedere keer een boete en worden ze door jou voor gek gezet in de nieuwsbrief. Weet je Johan, ik heb het net als de rest van het team allemaal gewoon veel te lang van je gepikt. Het is toch van de gekken dat je ons met die camera’s in de zaak de hele dag in de gaten houdt; je bespioneert ons gewoon. Nooit vraag je hoe een dag of avond is verlopen je kijkt alleen maar naar de omzet. Johan, er is meer te vertellen dan alleen het geld in de kassa.

Onder elkaar en met collega’s van andere zaken hebben we het er al vaak over gehad. Je bent niet de enige horecabaas die het alleen nog maar over geld kan hebben. Je bent ook niet de enige die personeel uitsluitend als kostenpost ziet, en je bent ook niet de enige die steeds roept: ‘als iedereen zolang bij me blijft werken, zal ik ook wel niet zo’n slechte baas zijn’. Nou Johan, je bent echt een hele slechte baas en daarom ga ik nu weg. Overigens zonder dat ik al een nieuwe baan heb. Eigenlijk zou ik me ziek moeten melden, maar ik gun het je niet dat je daar dan ook weer tegen iedereen over kan zeuren en klagen. Ik vertrek dus met opgeheven hoofd. Ik hoop niet dat je moeilijk gaat doen, want dan zet ik deze brief met naam en toenaam op Facebook en komen ook je gasten er achter wat voor een man je eigenlijk bent.

Succes met je leven,
Albert-Jan van de Roeken

 

De Blogs van Wouter Verkerk zijn gebundeld in een boek samen met de beste quotes van Horeca Be Like. Het boek is overal verkrijgbaar. Het boek is speciaal voor horecamensen op DEZE WEBSITE te bestellen. In mei zonder verzendkosten en voor ondernemers die voor het hele team bestellen, met korting!

COVER JVDHWouter verzorgd voor horecateams presentaties door het hele land. Voor meer informatie, klik HIER!

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.

Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".

Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven zoals Verkerk Bartstra Gastvrijheid Consultants en Plan Boutique, het horeca hoofdkantoor van Nederland! en van Nobel Drinks, Bidfood, Eyes for Details, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en The Dutch Cocktail Club.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.