Personeelstekort lost op, maar heb je ze nog wel nodig?

Als de energierekening bij je ouders thuis per maand duizend euro hoger uitvalt en de boodschappen 20% duurder worden maar ze blijven wel ongeveer hetzelfde verdienen, dan wordt het in ieder gezin in Nederland tijd om te besparen. Niet alleen de verwarming staat lager, er wordt ook korter gedoucht en… Het W woord valt. Het lijkt wel of ouders massaal tegen hun kinderen zeggen: ‘Moet jij niet eens ook gaan… Werken?’ Ja echt, de prinsen en prinsessen die na de coronapandemie zijn gespaard door pap en mam, en eigenlijk ook een paar jaar te lang zijn ‘onderhouden’ zijn massaal op zoek naar manieren om zelf in hun onderhoud te voorzien. De kraan van thuis wordt een stuk dichtgedraaid.

Tijd om weer fulltime te werken!

Niet alleen studenten en jonge mensen maar iedereen die na een paar jaar ‘genieten’, ‘ik leef maar één keer’, en ‘nu ben ik aan de beurt’ wakker schrikt van de realiteit van zijn of haar bakrekeningsaldo lijkt dezelfde conclusie te trekken. Aan het werk! En misschien toch wel weer gewoon 40 uur, in plaats van 24, 28 of 32 uur. Veel horecabedrijven krijgen weer sollicitaties binnen en sommige zaken worden overspoeld. Marcel van Hofman in Utrecht vertelde me dat de teller sinds 1 september al boven de 40 staat, hij zet mensen op de wachtlijst voor maart 2023.

Sparen en Bésparen

Maar diezelfde mensen en besparende ouders van solliciterende kinderen, gaan ook minder vaak uit eten. Heb je die nieuwe medewerkers dan nog wel nodig? Een snelle rondgang langs de verschillende restaurants waar ik veel contact mee heb leerde me het volgende: Gasten komen nog wel, maar steeds vaker om iets te vieren. Ze blijven dus komen maar wel minder vaak. Men bespaart op ‘geen zin om te koken en dus uit eten’ en spaart voor leuke momenten. En die leuke momenten die vier je in zaken die je kent en die een goede reputatie hebben.

Als gasten minder vaak komen, dan heb je dus meer gasten nodig en dat is slecht nieuws voor de buurman. Tenminste, als hij minder goed is dan jij. En als hij beter is, dan is er werk aan de winkel. Het gevecht om de medewerker maakt dus plaats voor het gevecht om de gast. Misschien niet vandaag maar morgen zeker wel. En het gevecht om de gast win je alleen als je een geweldig team hebt staan. Voor sommige bedrijven betekent dat ook dat het nu tijd is om door te selecteren.

Doorselecteren

Sommige medewerkers staan er alleen nog maar omdat er lange tijd geen andere medewerkers wáren, niet omdat ze zo goed, gemotiveerd en vakbekwaam zijn. En als je eerlijk bent ook niet omdat ze dezelfde kernwaarden nastreven als jij. De vraag die op tafel ligt is dus: Met wie ga je de strijd aan? Sta je sterk, kan het beter? Zijn dit de toppers waarmee je gasten onvergetelijke momenten gaat bezorgen? Is het antwoord ja, dan wens ik je veel plezier toe maar is het antwoord nee, dan heb je echt niet heel veel tijd meer om te voorkomen dat je vaste gasten volgende maand hun verjaardag vieren bij de buren.

En als je dat (vernieuwde) team dan goed hebt staan, hoe ga je dan zorgen dat dit zo blijft? Maak de transitie naar moderne horeca. In mijn nieuwe boek Moderne Horeca beschrijf ik methodiek, voorbeelden en ‘huiswerk’ om je te helpen de transitie te maken naar moderne horeca. Je bestelt het boek hier!

Vanaf nu ook in de Voorverkoop! Mijn nieuwste boek ‘Wouter in Vegas!’ Bestellen kan HIER!

In combinatie met mijn nieuwe boek bestel je nu een proefeditie van de inspiratiebox voor maar €25,00!

Sinds januari 2022 verstuur ik iedere maand een doos vol inspiratie, handvatten, voorbeelden en methodes om mee vooruit te gaan. Via deze link kan je een abonnement afsluiten.

Volg me op instagram voor horeca-updates, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en De Schone Zaak.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.