Even beginnen met een lastige zin. ‘Vertrouwen is de basis van de bereidheid van een gast zich te ontspannen en jouw gastvrijheid te ervaren.’ Dus als iemand het gevoel heeft op zijn qui vive te moeten zijn, dan lukt het niet om te ontspannen en dan krijg je dus een lastige gast.
Een gast op een terras wordt bijvoorbeeld vervelend als hij het gevoel heeft dat het niet goed komt, en te lang moet wachten op een drankje, laat staan op een ober die dat drankje nog moet komen opnemen. Daarom lijkt zo’n gast vaak wel wat op een vogelverschrikker, die met zijn wapperende armen en hoofd er alles aan doet om jouw aandacht te trekken. Hij kan niet ontspannen, omdat hij geen vertrouwen in je heeft.
Een gast die jou op voorhand al vertrouwt, bijvoorbeeld omdat hij je al kent, is daarom veel gemakkelijker en geeft je bovendien bij onvolkomenheden zelfs het voordeel van de twijfel. Het gevoel dat hij je kent, geeft hem vertrouwen. En dat gevoel kan je hem ook geven door wat persoonlijker over te komen in je uitingen naar buiten. Op veel websites kan ik niet zien van wie die zaak eigenlijk is. Een gemiste kans, omdat ik in die informatie ben geïnteresseerd als ik ergens ga eten. ‘Hoe zit het daar? Wat is de visie op eten en drinken? Wie is de baas, en hoe hebben ze het geregeld?’
Gasten krijgen vertrouwen van een persoonlijke band met een horecaondernemer. Veel ondernemers merken dat iedere dag. Vaste gasten willen graag even een handje en een woordje van de ‘baas’ en komen regelmatig terug omdat ze daar iets vertrouwds vinden. Persoonlijk contact.
Wanneer mensen je kennen en weten wie je bent, gaan ze ervan uit dat je ze niet bedondert en goed voor ze zal zorgen. Dat het allemaal goed zit. Dat vertrouwen hebben gasten niet een twee drie bij bedrijven waar ze voor het eerst komen en waar ze niks van weten. Dat gevoel moet dan groeien. Vergeet niet dat de reputatie van horecabedrijven er door de verschillende televisieprogramma’s (gisteren nog over Tong…) en vleesschandalen niet beter op is geworden.
De trend is overal zichtbaar. Mensen zoeken naar persoonlijkere alternatieven voor de supermarkt. Kleinschalige bedrijven en voeding met een echt verhaal. Terug naar de verschillende winkels in een straat of op het web, met eigenaren die hart hebben voor hun zaak. Met producten waar ze voor leven. Ambachtslieden. ‘Maar déze tomaten vind ik wèl lekker!’
Dat zelfde gevoel zoeken mensen ook in een jouw horecazaak. Wie ben jij? Waarom doe je wat je doet? En hoe doe je dat? Als je me dat bijvoorbeeld op je website al vertelt, en ik kies voor jouw zaak, dan ben ik nieuwsgierig en vol vertrouwen, dan kan ik ontspannen en genieten van je gastvrijheid.