Plankenkoorts in de horeca

Sinds 1998 geef ik horecatrainingen aan mensen die nieuw zijn in ons vak. Vaak werken ze via een uitzendbureau voor verschillende horecabedrijven of werken ze vast op een bepaalde locatie. Deze medewerkers zeggen vaak dat ze nog helemaal geen ervaring hebben en ik merk dat ze onzeker en zenuwachtig zijn voor de eerste werkafspraken.

Grappig eigenlijk, want op de eerste eenvoudige technieken en basisbeginselen kunnen deze zenuwen niet gebaseerd zijn. Alsof deze mensen in de eerste achttien of twintig jaar in hun leven nog nooit contact hebben gemaakt met mensen. Alsof ze eerder nooit hebben nagedacht over hoe je het mensen naar de zin kunt maken en alsof ze nog nooit van hun leven in aanraking zijn gekomen met eten en drinken. Maar daar gaat het vaak niet om.

De manier waarop nieuwe mensen tegen ons vak aankijken is bijzonder. Hoewel er op een verjaardag door de dienstdoende oom tegen een schoolverlater nog weleens wordt gezegd:  ‘je kan nog altijd de horeca in’, is de horeca weldegelijk een vak waar beginners in het vak tegenop kijken. De gedachte om in de spotlights met mensen bezig te zijn maakt onze nieuwe collega’s niet zelden nerveus.

De horeca is meer dan technieken beheersen. De horeca is zoveel meer. Een goede gastheer of gastvrouw is zeer bewust van zijn of haar gedrag en is in staat met de juiste dosering van energie gasten een ultieme beleving te geven. Je eigen kracht en energie op een enorm podium zijn vaak de factoren die de onzekerheid en zenuwen veroorzaken. Plankenkoorts noemen ze dat in de theaterwereld.  Laten wij het maar Horecakoorts noemen. Of restaurantkoorts.

Vaak hoor je bij mensen op het toneel dat de koorts weg is op het moment dat de artiest ‘op’ moet.  Ik denk dat een horecaman of vrouw uit het juiste hout gesneden is als hij of zij na een paar keer werken ook in staat moet zijn te ‘performen’ tussen de gasten zonder daar al te veel koorts van te krijgen.  Het opgaan in ons vak is volgens mij hetgeen waar horeca om draait. De technieken zijn minder belangrijk dan de persoonlijke benadering van je werk.

Dat mensen buiten ons vak deze laag vaak niet zien, en op basis van eenvoudig ogende technieken de horeca als laatste strohalm zien na een geknakte schoolcarrière zegt iets over het hoge niveau van de Nederlandse horeca.  Wanneer iets moeilijks er gemakkelijk uitziet, dan beheers je het pas echt. Laat de dienstdoende oom daar op afstand maar lekker anders over denken!

Wouter Verkerk

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en De Schone Zaak.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.