De komende weken gaan we zien hoe andere landen de belemmerende maatregelen (wel) afbouwen naar aanleiding van de bij hen bijna bereikte vaccinatiegraad. Het zal ons een inkijkje geven in de manier waarop dat dan straks waarschijnlijk ook bij ons zal gaan. Tenminste, als die prikken hier ooit gezet zullen worden. Dat we voor onze eigen voorbereidingen van heropening vooral naar andere landen moeten kijken, en niet door onze eigen overheid worden geïnformeerd, komt door het volgende. De Nederlandse politiek heeft haar handen vol aan haar eigen, onbegrijpelijke spel; een marathondebat over wat men wel of niet heeft gezegd tijdens weer een ander Haags spelletje en wie daarvoor moet boeten.  Alsof het land niet in de fik staat, alsof wij echt bezig willen zijn met de vunzige methoden en dubbele moraal van de politiek. Over besluiten dat de avondklok (tóch) wordt verlengd, dat de horeca (wéér langer) dicht blijft, dat de prikstrategie (volledig) is mislukt debatteert men in de Tweede kamer doorgaans hooguit een uurtje. Een debat over hoe de verkennende gesprekken in aanloop naar de formatie al dan niet zijn verlopen, duurt ze-ven-tien(!) uur. Men hecht in Den Haag dus een ongelooflijk en onevenredig groot belang aan eigen zaken boven zaken waar de rest van Nederland zich druk om maakt.

Kinderversjes en groep-zes-toontje

Dat een branche, die nu al meer dan een jaar gedeeltelijk of volledig gesloten is geweest nog altijd niet op een serieuze manier wordt geïnformeerd over hoe het verder moet, is ronduit onwerkelijk. ‘Het volk’ wordt geïnformeerd via ‘persconferenties’. Dus men vraagt in feite ‘de pers’ om boodschappen over te brengen aan de bevolking. Eerst wat laten uitlekken en dan op een groep-zes-toontje aan de pers uitleggen dat je geen idee hebt: ‘Geeft u dat aan de mensen door?’ Al meer dan een jaar! En de mensen die persoonlijk geraak worden? Alles kwijtraken wat ze hebben opgebouwd? Voor wie deze kinderversjes van alles bepalend belang zijn? Die zullen toch wel persoonlijk worden geïnformeerd? Die krijgen toch wel iedere twee weken een e-mail? Nee hoor! Die moeten net zo goed opletten als de andere 17 miljoen Nederlanders. Zij moeten zelf maar proberen te destilleren wat één en ander voor hen betekent. 

Obers als BOA’s

Niet alleen de horeca hoort niets uit Den Haag, ook burgemeesters zitten met de handen in het haar, ook zij kunnen geen kant op. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam pleit dus inmiddels ook maar voor de heropening van de terrassen, ze gaf ruiterlijk toe dat ze dat vooral ziet zitten omdat er dan ineens tienduizenden extra Boa’s, in de hoedanigheid van ober, inzetbaar zijn. Viroloog van dienst Bert Niesters roept dan wel op die terrassen alcoholvrij te maken, bij besmettingen de tent direct te sluiten en uiteraard heel veel afstand in te bouwen. Wat je noemt een aantrekkelijk alternatief voor het park! 

En zo zie je het volgende ongeluk zich in slow-motion voltrekken. Iedereen roept maar wat en als je niet uitkijkt komt er een gedrocht van een compromis uit: ‘De horeca mag open, alleen buiten, op anderhalve meter, maximaal 2 mensen aan een tafel, geen alcohol, vooraf reserveren, een verplichte sneltest, bij besmetting twee weken dicht, alleen bij 20 graden, met een stempel van de burgemeester.’ Voordat het zover is moet ook Den Haag er nog wat van vinden. Die hebben echter deze week geen tijd, ze hebben een debat over de kleur van de nieuwe vloerbedekking bij de personeelsingang. Dat kan weleens een marathondebat worden, de meningen liggen vooralsnog ver uit elkaar…

Volg me en schrijf je in op de nieuwsbrief

Volg me op Instagram: www.instagram.com/wouterverkerk

Koop boeken en materialen op horecabo: www.horecabo.nl

Schrijf je in voor mijn Email-Updates: Inschrijven updates

Deel →
Twitter @wouterverkerk
  • Goed een jaar geleden zaten @wouterverkerk en ik ‘Horeca na corona’ te schrijven. Voor Horeca Info blikken we terug…

U zoekt oplossingen voor uw gastvrijheid vraagstukken?

Neem contact op met Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra

Top