Pourquoi pas?

Er zijn maar weinig dingen op het gebied van eet- en drinkgedrag waar je van opkijkt in een stad als Amsterdam. Hamburgers van grote ketens gaan er bij sommige toeristen al vanaf acht uur in de ochtend in als een stevig ontbijt, terwijl er bij de hipste nieuwe zaken gewoon een Frans ontbijtje is te bestellen in de avond. Zeker in een meer internationale omgeving, is de vraag naar dranken en gerechten niet meer zo traditioneel verbonden aan exclusieve tijdslots.

Een paar maanden geleden spotte ik iets leuks. Een keurige man op een terras aan een tafel naast de mijne,  bestelde ’s morgens om een uur of tien, half elf een lekkere espresso en daarnaast vroeg hij… een fluitje bier. Een misschien niet zo voor de hand liggende combinatie, maar toen ik erover nadacht, eigenlijk best lekker. Drukke ochtend door de stad, even rust. Lekker kopje koffie, een lekker koud glas bier, en gaan. Niet nog vier, maar gewoon één glas. Heerlijk. Ga ik ook een keer doen dacht ik, pourquoi pas? Overigens, ik las ooit dat prins Bernhard iedere ochtend een glas bier dronk bij het ontbijt.

Steeds vaker hoor ik mensen die een ontbijtafspraak hebben, en de lunch is helemaal terug van weg geweest. En als lunch varieert het aanbod van een broodje tot een driegangen maaltijd. In slimme zaken gewoon op dezelfde kaart.  De traditionele indeling van de dag en de week is onder invloed van het tempo waarin de wereld draait veranderd.  We hebben minder behoefte aan klassieke horeca en veel meer zin in ontmoetingsplaatsen waar (bijna) alles kan. Dus ook lunchen om 15.30 uur, diner om 16.00 uur en ontbijt om 17.00 uur. Pourquoi pas?

Hoe flexibeler je bent, hoe meer er mogelijk is. Wat eten, wat drinken. Slim om na te denken over hoe je gasten zijn mee veranderd in de afgelopen jaren.  Het borreldiner met verschillende hapjes en drankjes, dat zich afspeelt tussen 16.00 en 20.00 uur is het nieuwe achtgangendiner. Weet dus waar je voor kiest als je nog steeds: ‘tussen 16.00 uur en 18.00 uur is onze keuken gesloten.’  Op je kaart hebt staan. Pourquoi?

Een explosie aan nieuwe horeca in grote steden. Ontmoetingsplekken, pop-up en voor onbepaalde tijd. Alles kan! Het enige verschil met de traditionele horeca is dat ze (soms letterlijk) alle barrières hebben weggehaald. Vraag je bij je gekste ideeën maar één ding af. Pourquoi pas?

 

Blogideetje van Carly Verkerk, die tegenwoordig iedere ochtend vraagt of ik een biertje bij mijn koffie wil… Soms wordt ze volgens mij gek van me!

 

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.

Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".

Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven zoals Verkerk Bartstra Gastvrijheid Consultants en Plan Boutique, het horeca hoofdkantoor van Nederland! en van Nobel Drinks, Bidfood, Eyes for Details, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en The Dutch Cocktail Club.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.